Svijet
ISTRAŽIVANJE OBUHVATILO 140 SVJETSKIH GRADOVA

Najbolje se živi u australskom Melbourneu
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Najbolje i najkvalitetnije živi se u gradovima Australije i Kanade.

Na listi top 10 gradova po kvaliteti života koju je objavio britanski list “The Economist”, čak je sedam gradova iz te dvije zemlje. Na listi istraživača britanskog instituta EIU (Institut Economist Intelligence Unit) bilo je 140 gradova iz svih dijelova svijeta. Uspoređivane su brojke iz područja kao što su zdravstvena zaštita, ekologija, infrastruktura te obrazovna i kulturna ponuda.

Na prvom je mjestu EIU-ove liste australski Melbourne. Drugo mjesto pripalo je austrijskom glavmnom gradu Beču, a treće i četvrto mjesto drže kanadski gradovi Vancouver i Toronto. Australski gradi Adelaide na petom je mjestu, kanadski Calgary na šestom, a Sydney na sedmom. Europa je na osmom mjestu po kvaliteti življenja, zastupljena s finskim Helsinkijem, a zadnja dva mjesta topa 10 zauzimaju australski Perth i Oakland u Kaliforniji.

Kako se može primijetiti pri vrhu liste nema poznatih megalopolisa, a New Yorka i Londona nema ni među prvih 50. “Svi veliki gradovi pate od visoke stope kriminala, zagađenja i problema s javnim prijevozom. Sve to negativno utječe na kvalitetu života u njima”, navodi se u izvještaju EIU-a. I na globalnoj je razini kvaliteta života pala u posljednjih godinu dana, što je posljedica sukoba, ekonomske krize i usporavanja razvoja.

Što se tiče ostatka Europe, švicarski gradovi Zuerich i Ženeva su na 11. i 12 mjestu, švedski Stockholm je na 15., a francuska metropola Pariz na 17. mjestu. Iza njih su Frankfurt, Berlin, Kopenhagen, Oslo, Luxembourg, Amsterdam, Bruxelles i Muenchen. Od 140 gradova obuhvaćenih istraživanjem na samom je dnu građanskim ratom opustošeni sirijski Damask. Pri dnu su i senegalski Dakar, nigerijski Lagos, pakistanski Karachi, Alžir, Harare u Zimbabveu, libijski Tripoli i Abidjan iz Obale Bjelokosti.M.Bugarić

Za razliku od prethodnih godina na ljestvici EIU-a pali su gradovi poput Kijeva, Moskve i Sankt Peterburga. Rezultat je to ukrajinske krize. New York i London nisu mogli na vrh liste zbog kriminala. Velika jabuka je na lošem glasu zbog visoke stope ubojstava - četiri prošle godine na 100.000 stanovnika, a sličan ih je broj i u Londonu. U Beču je taj broj znatno manji - 0,9.

Najčitanije iz rubrike