Novosti
POPLAVLJENA SELA PONOVNO POSJETIO PREDSJEDNIK VLADE

Gunjanac: Premijeru pokazuju uljepšanu verziju obnove, neka ga odvedu do prave sirotinje i neka vidi pravo stanje
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.
Milanović je ponovio da će i dalje tražiti odgovor na pitanje o razlozima puknuća nasipa

Vezani članci

VRIJEDNA DONACIJA MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

Stigli kontejneri za ambulantu u Gunji

Premijer Zoran Milanović jučer je s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš posjetio Gunju i Račinovce, gdje je obišao poplavom uništene javne objekte i kuće koje se obnavljaju.

Ustvrdio je da je zadovoljan tempom i organizacijom radova na obnovi te zamolio ljude za još samo malo strpljenja s obzirom na štete u županjskoj Posavini. Naglasio je da država daje svoj maksimum u obnovi te da za izvedbu poslova obnove koje prihvati ima 60 dana. Obišli su OŠ Antuna i Stjepana Radića, gdje su radovi u poodmakloj fazi, a premijeru je na licu mjesta obećano da će biti dovršeni do početka nove školske godine. Razrednici kontaktiraju sa svojim učenicima koji su još uvijek raseljeni i sretni su što je vrlo malo onih koji će na nastavu krenuti u nekom drugom mjestu i što će ih većina biti u Gunji. Neki će putovati i 30 kilometara da bi krenuli u svoju školu. Ravnatelj Stipica Mišura zamolio je ministricu da prioritet pri obnovi imaju kuće u kojima žive obitelji sa školskom djecom.

Premijer je u Gunji obišao i ambulantu Doma zdravlja, koja se obnavlja, te obitelj Dubravke Markoljević, koja je uzela 40 tisuća kuna i sama obnavlja kuću jer se u državu, kako je ustvrdila, ne mogu baš pouzdati.

Mimo protokola posjetili su i obitelj Hasiba Volodera sa sedmero djece, kojoj je u poplavi uništena kuća i utopilo se 130 koza i ovaca. Hasib je ogorčen što ga još nitko nije zvao za obnovu.

- Ovo je strašno i nedopustivo sporo. Kuća mi je za rušenje, a još ništa se ne radi. Dva su tjedna do početka škole. Djeca i supruga su smješteni u Vukovaru, a ja budem ovdje. Međutim, s početkom škole ću ih dovesti ovamo pa kako nam bude. Ovo što pokažu premijeru, uljepšana je verzija i vode ga u kuće koje su uređene i nisu stradale. Neka ga odvedu do prave sirotinje i neka vidi pravo stanje u Gunji jer on to ne zna. Radim zajedno sa sinovima, kojima su ruke prepune žuljeva. Dođe mi da plačem kada vidim sve to - rekao je Voloder.

Ministrica Mrak-Taritaš kazala je kako će ovih dana početi rušenje označenih kuća i gradnja novih. Premijerov dolazak u Gunju iskoristili su nezadovoljni mještani, koji su poručili da je obnova prespora, da su prepušteni sami sebi, a jedan lokalni poduzetnik negodovao je što u pola sela još nema interneta, što im znatno otežava rad.

Premijer je ponovio da će i dalje tražiti odgovor na pitanje zašto je nasip puknuo na dijelu gdje je bio obnovljen. Prokomentirao je i podnošenje kaznene prijave mještana poplavljenih sela Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kojom traže da se utvrdi stvarni krivac za puknuće nasipa i nezapamćenu katastrofu.

– To je bila moja prva reakcija - zašto je pukao ganc novi nasip. Nekakvo jasno objašnjenje zasad nisam dobio, ali ću i dalje inzistirati na tome. DORH-u ne treba prijava građana Gunje. DORH je vidio što se događa, ako smatra da ima elemenata kaznene odgovornosti i osnova za istragu, onda je to njegova dužnost - poručio je.

U Račinovcima su Milanović i Mrak-Taritaš posjetili i Zlatu i Iliju Torlaković, čija je kuća, u Savskoj ulici, među prvima potopljena. Premijera su dočekali domaćom šljivovicom. Njih dvoje privremeno je smješteno u preuređenom svinjcu u svome dvorištu. Gradnja njihove kuće trebala bi početi već u subotu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PONOVNO O PUKNUĆU CIJEVI U SVOM STANU?!

Milanović se ponovno prisjetio puknuća cijevi u svom stanu i rekao kako je “trebalo puno da se osuši, a da će za područje Gunje trebati još puno više vremena”. “U Njemačkoj, kada su bile poplave, većina kuća bila je osigurana, što kod nas nije slučaj. Hrvatska se ponaša prema standardu koji je skup i da se dogodila veća poplava, ne bi se moglo ovako. Ovo je i poruka ljudima da se osiguraju i da uz malo premiju osiguranja u budućnosti budu osigurani. Ipak, ljudi neke odluke moraju preuzeti na sebe”, rekao je Milanović.

Obećano je da će škola u Gunji biti obnovljena do početka nove školske godine

Možda ste propustili...