Regija
ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO:

U Novoj Gradiški voda je
pitka, u Okučanima mutna
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.

Vezani članci

POSLJEDICE OBILNIH KIŠA

Nova Gradiška danima bez pitke vode

DVA TJEDNA BEZ PITKE VODE

Jedino rješenje za Novu Gradišku je obnova tvornice vode

NOVA GRADIŠKA - Dva tjedna nakon danonoćnog ispiranja gotovo 100 kilometara vodovodnih cijevi na novogradiškom području voda je u gradu napokon zdravstveno ispravna za konzumiranje. Potvrđuju to rezultati analize uzetih uzoraka, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, koji navode kako “voda na području grada Nova Gradiška u potpunosti odgovara odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju”.

No, analizirani uzorci s vodoopskrbnog područja općina Okučani i Stara Gradiška govore kako voda i dalje nije za piće jer ima povišenu koncentraciju boje, mutnoće, mangana i željeza, zbog čega se i dalje obavlja neprestano ispiranje cjevovoda.

Gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović obećava kako će u dogovoru s Hrvatskim vodama Gradiščanima koji su bili dva tjedna bez pitke vode pokušati smanjiti račune. Pitka voda na novogradiškom području, na žalost, ovisi o vremenskim prilikama jer bujični vodotoci zamute izvore iz kojih se crpi voda, pa je i ovo zadnje samo kratkoročno rješenje. Problem opskrbe pitkom vodom ovdje je prisutan već godinama zbog više od tri desetljeća stare tvornice vode, a mogao bi se riješiti jedino potpunom obnovom dotrajalog vodoopskrbnog sustava. Dugoročno rješenje može se očekivati tek za nekoliko godina jer uključuje skupe zahvate gradnje nove vodospreme, izmjenu kompletnog cjevovoda..., i značajna sredstva što će rješavati Hrvatske vode uz pomoć EU fondova.M.Radošević

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike