Regija
VOĆARI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD PESTICIDA

Krađu 23 tone jabuka nemoguće je ne primijetiti - cijeli dan ih treba brati 35 ljudi
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.
Švercerska roba može završiti kod preprodavača, na tržnicama, po malim dućanima

ĐAKOVO – Javnost se već danima zgraža nad nevjerojatnim slučajem krađe cijele plantaže jabuka u Kolarcu pokraj Križevaca koje su, da stvar bude gora, netom prije toga bile tretirane pesticidima, a 21-dnevna karenca još traje. Jabuke su, naime, trebale biti brane tek u listopadu. Dok javnost “mozga” kako je moguće da nitko nije primijetio berbu i odvoz kontingenta od čak 23 tone jabuka, mještani Kolarca već pomalo uvrijeđeno poručuju da oni s krađom nemaju ništa te da ne žele da ih se dovodi u vezu s tim. Potpredsjednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), Đakovčanina Josipa Đelagića, i samog uzgajivača kraljice voća, zamolili smo za komentar nesvakidašnjeg događaja te upitali za opasnost od pesticida za ljudsko zdravlje, kao i o mogućim kanalima gdje i kako ukradena roba može završiti.

– Krađa takvog obujma tehnički jednostavno nije moguća! Pretpostavljam da se zna tko stoji iza toga, no netko se ne želi s nekim zamjeriti. Susjedi su to morali vidjeti jer to nije krađa s kakvom se susrećemo mi ovdašnji voćari, da netko ukrade koju kilu ili gajbu voća. Uz pretpostavku da radnik dnevno može ubrati 600-700 kilograma jabuka, za berbu 23 tone potrebno ih je bar 30 do 35, da beru punom parom cijeli dan! Berbu s toliko ljudi u voćnjaku i s tolikim količinama nemoguće je ne primijetiti. Ovaj je slučaj za istragu - ocjenjuje Đelagić. On i ostali voćari ne pamte takvu krađu ni u Đakovštini ni drugdje u Hrvatskoj.

Potpredsjednik HVZ-a pretpostavlja da iza krađe stoje šverceri, no rezerviran je prema tome da su u pitanju baš tolike količine ukradene robe.

– Švercerska roba može završiti kod preprodavača, na tržnicama, po malim dućanima… Švercer se želi što prije takve robe riješiti pa ju daje za kunu, možda kunu i pol, samo da je se riješi. Znači, na dva vagona ukradenih jabuka, on je zaradio 20-ak tisuća kuna. To i nije neki ozbiljan lopov nego radi po sistemu: nabrzinu pokupi, preprodaj i bježi! - procjenjuje Đelagić.

Kaže, ukradena količina i prodaja tih jabuka ispod cijene neće ugroziti tržište. Realna cijena koštanja jabuka prve klase je 1,80 do 2 kune, a tržišna, otkupna s kojom se računa je najmanje 2,5 do 3 kune. Đelagić ne vjeruje da je ukradena roba već plasirana.

Za pesticide kaže da im je vrijeme karence različito – od 8 do 28 dana, no naglašava da je 70 posto tih sredstava s karencom do 21 dan.

- Kada je riječ o pesticidima, sva mudrost je u tome da se razgrade u jabuci u određenom roku. Nakon isteka toga roka, karence, njihov štetni utjecaj prestaje - nakon 21 dan nisu više otrov, a što su u tih 21 dan bili. Golim okom tretman voća njima nije vidljiv, samo kemijskom analizom. Presjekom ploda, ako je koštica bijela, to je znak da jabuka nije zrela za branje i upravo u tom razdoblju voćari obavljaju zaštitu - kaže Đelagić.

Dodaje da se voćari na ovu bizarnu krađu ne obaziru. Na upit o glasinama da pojedini voćari sada naoružani čuvaju svoje nasade, Đelagić odmahuje rukom.

– Ograđuju ih, češće obiđu, a dio njih nabavio je psa čuvara, i to je sve - kaže potpredsjednik HVZ-a.

Suzana ŽUPAN
Ne zabrinjava ih krađa nego podbačaj proizvodnje

Na upit jesu li voćari zabrinuti zbog pojave kao što je “nevidljiva” krađa cijele plantaže jabuka, Josip Đelagić kaže da voćarima veću glavobolju stvara to što je ove godine, zbog proljetnih kiša, nevremena, leda, niskih temperatura, proizvodnja podbacila i do 50 posto.

– Za nama je čak 45 dana kišnog vremena, gdje se nije mogla kvalitetno obaviti zaštita. U našoj, Osječko-baranjskoj županiji većina voćnjaka je u izuzetno lošem stanju, i tu će biti samo 25-30 posto robe prve klase, a sve ostalo će biti druga klasa i industrijska roba. Nešto je više kvalitetne jabuke u Međimurju, Podravini - kaže Đelagić o tome što zapravo u ovom trenutku “žulja” voćare.

Dodaje i da među otkupljivačima ima i onih koji otvoreno, po modelu “uzmi ili ostavi”, nude za prvu klasu samo 1,80 kuna, za drugu 50 posto manje…, naplaćujući čak i gajbe, prijevoz i dr.

Voćari češće

obilaze voćnjake, a neki su nabavili pse čuvare

Josip Đelagić

Švercer ukradenu robu daje za kunu, kunu i pol - na dva vagona jabuka zaradio je 20-ak tisuća kuna

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike