Magazin
TJEDNI OSVRT

ORaH Mirele Holy sve zna!
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.
Misli se i na agrar pa Holy predlaže da najviše treba raditi na stvaranju zadruga i borbi protiv inozemnih kompanija

Stranka Održivog razvoja Hrvatske, ORaH, koju je ne tako davno osnovala Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, nakon što je izbačena iz SDP-a, i dalje bilježi sve veću popularnost. Čini se da Holy jednostavno zna što radi. Javnosti se obraća odgovorno, jasno i konkreto, onako da je svi razumiju, a uz to bez obećanja koja neće moći ispuniti i bez pretenzija da bi samo bila na naslovnicama.

U vrlo kratkom vremenu stranka joj je postala treća politička opcija. U lipnju je ORaH podržalo 12,3 posto građana, dok Holy podržava čak 65 posto te je po popularnosti odmah iza najpopularnijeg Ive Josipovića, a kako stvari stoje, možda ga i pretekne. ORaH joj se približava SDP-u i HDZ-u. Ima i jednog eurozastupnika, što je za tako mladu stranku ravno čudu. Nije stoga ni čudo da joj je na uspjesima čestitao i sam predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović, koji ju je iz stranke i nogirao, računavši valjda na buduću koalicijsku suradnju. Ali prema dosadašnjim javnim istupima predsjednice ORaH-a, za takvo što za sada postoji mala mogućnost.

No, vratimo se uspjehu Mirele Holy. Očito je, ne pravi se previše pametna, iako kao mlada uspješna žena to jest, nego se okružila i kompetentinim suradnicima čija mišljenja uvažava, prihvatila ih ili ne. Njezina izjava da “treba napustiti neoliberalni koncept koji je kod nas zaživo u obliku predatorskog kapitalizma jer društvo ne može ići naprijed ako se temelji na maloj skupini iznimno bogatih”, znakovita je i u suprotnosti SDP-ovoj aktualnoj politici. ORaH ima i program koji je javan i jasan, orginalan, možda malo idealiziran, ali za razliku od HDZ-ovog potpuno nov. Pet je grana na kojima u toj stranci žele graditi Hrvatsku: industrijska konoplja, pašnjačko stočarstvo, poslovi u obnovljim izvorima energije, proizvodnja ekohrane i željeznički turizam. I to nije sve... Misli se i na poljoprivrednike pa Holy predlaže: “Treba okrupnjavati zemljišta tamo gdje je to moguće, ali najviše ipak treba inzistirati na stvaranju zadruga jer je udruživanje jedini način borbe protiv multinacionalnih kompanija.” Misli da nam ne treba ni masovni turizam, ali nam treba reformirana javna uprava, oporezivanje ekstraprofita velikima, a predstavit će i socijalnu te monetarnu politiku. Poljoprivreda, šumarstvo, energetika, transport, turizam i vode najvažnije su dakle gospodarske politike ORaH-a. I na kraju, Mirela Holy navodno ima strategiju i za osvajanje Banskih dvora. Nikakvo iznenađenje uzmemo li u obriz da će i Milanović i svi njegovi ministri ući u povijest kao najneefikasnija vlada koju je nova Hrvatska u svom kratkom trajanju imala.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike