Novosti
NOVA ZNANSTVENA MISIJA BRODA HERCULES

Hrvati i Amerikanci zajedno istražuju jadransko podmorje
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš danas u 8 sati, u luci Gruž pridružit će se timu istraživačkog broda Hercules.

Djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra (MCPA Zadar), pod vodstvom dr. sc. Luke Bekića i dr. Jeffreyja Royala iz američke Pomorske zaklade RPM (RPM Nautical Fundation), u čijem je vlasništvu Hercules, ove će godine treći put istraživati hrvatsko podmorje.

“Sredstva za istraživanje osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Pomorska zaklada RPM. Ministarstvo kulture osiguralo je sredstva za troškove istraživačkih timova, restauriranje i publikaciju te troškove veza u dubrovačkoj luci Gruž, dok američki partner osigurava sredstva za održavanje broda, posade, tehničke opreme i tehničara te svojih studenata tijekom 18 dana, koliko istraživanje traje”, kažu u Ministarstvu.

Istraživanja su počela kod Prevlake u Konavlima, do danas su stigla iza rta Pelegrin poslije Kupara, a nastavljaju se u pravcu Lokruma. Pregledan je sav prostor do 100 metara dubine. Pronađen je veći broj potencijalnih brodoloma, dok je za nekoliko njih već ustanovljeno da se radi o potonulim brodovima od ranog srednjeg vijeka do Prvog i Drugog svjetskog rata. S obzirom na to da se u istraživanjima koristi i pregledavanje dna podvodnim robotom te ostalom visokokvalitetnom opremom, arheolozi se nadaju dobrim nalazima na lokacijama koje još planiraju istražiti.

Osim što obnaša visoku političku dužnost zamjenika ministrice kulture, Berislav Šipuš poznat je i kao dirigent i skladatelj. T. Levak

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić