Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE 2014.

Praizveden balet “Opasne veze”
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

DUBROVNIK – U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, premijerno je u sklopu Vip programa Igara izveden neobarokni balet “Opasne veze” u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića na Boškovićevoj poljani uz ovacije publike i pljesak kakav se ne čuje često.

Ne samo da su “Opasne veze” prvi balet postavljen premijerno na DLJI nego je to bila i praizvedba. Naime, roman “Opasne veze” Pierrea Choderlosa de Laclosa ima filmsku i kazališnu ekranizaciju, no još nikada nije bio postavljen kao balet.

Izbor glazbe obavila je Valentina Turcu, a riječ je uglavnom o suvremenijim interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja su festivalskoj publici osigurala vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Sjajni baletni solisti bili su Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić u ulozi Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel. Ostale uloge otplesali su članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor, na čijim će daskama cijelu ovu kazališnu sezonu moći vidjeti ovaj balet. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike