Osijek
OSJEČKI LIJEČNICI O RIZIKU OD EBOLE:

Nema razloga panici, ali ipak obavijestite svojeg liječnika ako ste bili u inozemstvu
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.
Naši građani uistinu nemaju razloga strahovati od ebole, naglašava dr. Ljiljana Perić

Visoka temperatura koja se ne spušta danima, bolovi u mišićima, izrazita glavobolja i malaksalost više ne moraju značiti samo simptome gripe, nego i ebole, od koje već mjesecima strepi cijelo čovječanstvo.

Kako su brojni Osječani tijekom godišnjih odmora napustili grad, liječnici idućeg tjedna očekuju pojačane posjete ambulantama, posebice onih koji su putovali u inozemstvo. Štoviše, upućuju pacijente da se nakon povratka kući jave čak i ako nemaju ni jedan od navedenih simptoma.

- Treba biti na oprezu, stoga bi se nakon putovanja u inozemstvo trebalo javiti liječniku bar telefonom. Kaže se da vrag nikad ne spava, a s obzirom na to da inkubacija traje do 21 dan, treba se negdje zabilježiti i registrirati ako je netko nekamo putovao. Svatko treba biti savjestan prema svom i zdravlju svoje okoline, pa valja na sve načine spriječiti eventualno širenje bolesti - upozorava dr. med. Branka Kandić-Splavski, liječnica obiteljske medicine u Domu zdravlja Osijek. S njom je suglasna i dr. Monika Jeđud iz obiteljske medicine DZ-a, rekavši kako je sreća što su osječki pacijenti inače skloni javiti se liječniku i za stanja koja nisu opasna pa očekuje da će građani, posebice u prvih 21 dan od putovanja, obavijestiti svoga liječnika gdje su bili. Tako će svi bitii mirniji jer se bolest lako širi, što potvrđuje i pročelnica Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić. Ona podsjeća da se sve više putuje avionima u različite zemlje i da valja biti na oprezu. Bolest je, kaže, prenosiva kihanjem, kašljanjem, čak i govorom, pa onaj tko boravi s bolesnikom u malom zatvorenom prostoru može biti ugrožen. Kod ebole je zarazna i slina, čak i znoj, točnije, virus je moguće proširiti svim izlučevinama.

- Ako je netko boravio u Africi i bio s bolesnikom, on može razviti bolest od petog do 21. dana. Smrtnost je visoka, od 50 do 90 posto, no, ponavljam, doista ne treba paničariti - istaknula je dr. Perić.

Marija MIHELIĆ
Službenoj medicini izvor zaraze nepoznat

Nakon simptoma najsličnijih gripi, što uključuje temperaturu i do 40 stupnjeva koja ne oscilira, nego je trajno visoka, potom izrazitu glavobolju te bolove u mišićima i zglobovima, ebola dolazi u drugu fazu, a to je krvarenje i oštećenja organizma. Slijedi zatajenje organa i, u većem broju slučejeva, smrti bolesnika. No znakovita je činjenica da službena medicina ne zna izvor zaraze, odnosno rezervoar virusa. Taj podatak, suglasni su stručnjaci, može biti zabrinjavajući.

KRIZNI STOŽER MINISTARSTVA ZDRAVLJA
Rizik od zaraze iznimno nizak

Krizni stožer Ministarstva zdravlja utvrdio je da je rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice - u Republici Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i da u našoj zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze tom bolešću. U osamnaest osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Republici Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na ebolu. Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovine travnja, zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice, u Sjera Leoneu, Liberiji, Gvineji i Nigeriji.

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica osobe pod zdravstvenim nadzorom. Zakonom je propisano da se takve osobe stavi pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana.

Inače, zaražene osobe u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti) nisu zarazne za okolinu jer virus počinju izlučivati tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje. Virus ebole jednostavno se uništava - sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčanim zrakama ili sušenjem.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike