Osijek
STANARIMA KUPUCINSKE ULICE 23 PREKIPJELO:

Prodajemo stanove ispod cijene
jer se više ne da normalno živjeti!
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.
Stanari se žale na buku, uzurpiranje javne površine i golemu svjetleću reklamu

Iako živjeti u središtu grada na račun dobre lokacije stana zahtijeva velike kompromise, stanari Kaupucinske 23 smatraju kako to ipak ne znači bezuvjetno prepuštanje svemu što im se “servira”.

- Svjesni smo kako je naša zgrada u srcu Osijeka, jer su koncerti, zvuk i podrhtavanje tramvaja dio naše svakodnevnice već desetljećima. No, ono što nam se događa posljednjih godinu dana prelazi svaku mjeru. Ugostiteljski je objekt u susjednoj zgradi dobio dozvolu da razvuče terasu preko dvije trećine pješačke zone ispod naših prozora koja je ne tako davno bila uređena da u njoj na klupama i u hladu mogu uživati svi Osječani, a ne samo oni koji mogu platiti piće u kafiću. K tomu, na susjednoj su zgradi nedavno montirali golemu svjetleću reklamu koja noću zasljepljuje cijeli profil zgrade. Ljudi su ogorčeni. Prodaju stanove, i to ispod cijene. Evo, nedavno su nam odselili susjedi s malom bebom. Kažu, a ja potvrđujem, ne da se živjeti od buke iz prizemlja i tom groznom svjetlosti zbog koje nam je u stanovima “dan” 24 sata, priča ogorčena umirovljenica.

Zbog svega su se navedenog stanari žalili Gradu, ali bez uspjeha. No, iz Grada objašnjavaju kako je, iz njihove domene ovog višeslojnog problema, sporni prostor za terasu ugostiteljskog objekta odobren u skladu sa svim parametrima Odluke o komunalnom redu, ali, dodaju - komunalnu opremu ugostitelj nije smio dirati.

- Budući da površina ispred zatvorenog poslovnog prostora udovoljava traženim uvjetima, nije bilo razloga da se ista ne odobri. U rješenju kojim se utvrđuju uvjeti korištenja javne površine stoji, između ostaloga, i da se pješačka komunikacija između terase i zatvorenog poslovnog prostora u širini od 1,6 metara te pješačka komunikacija s južne strane terase od 3,6 metara mora ostaviti slobodnom za nesmetano kretanje pješaka, da se žardinijere ne smiju prekrivati, a urediti i održavati mogu se samo uz suglasnost i na način koji posebnom dozvolom odredi Grad Osijek te da se komunalna oprema ne smije uklanjati i da se mora ostaviti slobodna i u funkciji. Na navedenu lokaciju stoga će se uputiti komunalni redar da provjeri pridržavaju li se vlasnici uvjeta utvrđenih rješenjem te će, ako se utvrde nepravilnosti, poduzeti potrebne mjere - odlučan je Alen Prnjat, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.

Ivana SOLAR
“Spustite rolete!”

Iz tvrtke koja je postavila svjetleću reklamu - trn u oku stanarima Kupucinske 23 - kažu da su za to dobili sve potrebne dozvole, no i kako su svjesni da svjetlost smeta nekim stanarima.

“Žalili su se, ali mi smo svjetlost reklame smanjili koliko god smo mogli, više od toga ne može se učiniti. Savjetovali smo im da noću spuste rolete”, kažu iz tvrtke.

ALEN PRNJAT

pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša

Komunalni će redar provjeriti pridržavaju li se vlasnici uvjeta utvrđenih rješenjem

Najčitanije iz rubrike