Mozaik
POZNATI LJETUJU: OSJEČKA KNJIŽEVNICA IVANA ŠOJAT KUČI

Zbog poplava i odrona u Bosni smo 18 sati putovali do Jadrana
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Premda je provela samo tjedan dana izvan rodnoga grada, poznata osječka književnica Ivana Šojat Kuči imala je prilično zanimljivo i sadržajno ljeto. Nakon što joj je završila sezona u Hrvatskom narodnom kazalištu, u kojemu je zaposlena kao urednica kazališnih izdanja, do polovine srpnja dovršavala je novi roman "Jom Kipur". Napisala ga je, kaže, u sklopu šestomjesečne potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2014. godini, koju joj je Ministarstvo kulture RH dodijelilo sredinom prosinca prošle godine. Nakon toga uživala je u Osijeku, a 6. kolovoza automobilom se zaputila prema Braču, no taj put nije prošao bez dramatike.

- Išli smo već poznatim putem preko Bosne, kojim nam u pravilu treba sedam do osam sati do Jadrana. Međutim, kako je to bilo vrijeme poplava, prvo nas je kod Žepča zaustavio odron cijeloga brda pa smo se morali vratiti i nastaviti preko Bihaća, Doboja i prema jugu. U nekoliko navrata bilo je prilično opasno, ali smo ipak tjerali po svom i uspjeli do Jadrana stići za nekih 18 sati. Nismo spavali, bili smo mrtvi umorni, ali kada smo se trajektom uspjeli prebaciti na Brač, naravno da smo se odmah okupali - sa smiješkom se prisjeća Ivana. Kaže da su tjedan dana uživali u vikendici kod prijatelja u prekrasnim Postirama, a i tamo je čak uspjela spojiti ugodno s korisnim – odmor s književnim obvezama.

- Na poziv Drage Štambuka, 8. kolovoza u Selcima na Braču sudjelovala sam na tradicionalnoj hrvatskoj pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva, gdje sam okupljenoj publici čitala svoju još neobjavljenu poeziju koju lagano pišem, a njezino objavljivanje pripremam za iduću godinu. Prvi put sam bila dio te priredbe i bilo mi je zbilja lijepo. Od sredine kolovoza sam u Osijeku, gdje u laganom tempu još uživam u ovom dosta kišnom ljetu i čekam jesen i početak novih obveza - zaključuje književnica.T.Levak

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike