Mozaik
U SKLOPU VINKOVAČKIH JESENI

Seminar folklora Panonske zone
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

Seminar folklora Panonske zone, u sklopu programa Vinkovačkih jeseni, održava se po 19. put, a voditeljica seminara je Blanka Žakula, dipl. oec. Predavanja će započeti u nedjelju, 24. kolovoza, i trajat će sedam dana. Izvest će se ukupno 350 sati teorijske i praktične nastave, a pri izvođenju predavačima će u praktičnom dijelu pomagati oko 150 demonstratora, odnosno izvornih plesača, pjevača i svirača. Organizator, Kulturni centar Gatalinka, na ovaj način želi povezati ustanove i pojedince koji se na različite načine bave folklorom te prenijeti znanja na druge pedagoge i mlađe naraštaje. Do sada su se pozivu za sudjelovanje na seminaru odazvali brojni priznati stručnjaci, kao i najveći autoriteti na polju folklora, etnologije, etnomuzikologije i glazbe u Hrvatskoj. Do prvog Seminara folklora Panonske zone, 1996. godine, nije bilo regionalnih seminara na kojima bi se sustavno bavilo proučavanjem i prenošenjem folklorne baštine pojedinih regija. Hrvatska je podijeljena na četiri folklorne zone (Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska), no do danas se kroz seminare proučava samo Panonska zona. Na Seminarima folklora Panonske zone sudjeluje prosječno oko stotinu polaznika, uglavnom voditelja folklornih i glazbenih ansambala iz cijele Hrvatske i inozemstva, te nastavnika i pedagoga iz škola i dječjih vrtića. Ovogodišnje, 19. izdanje seminara, objedinit će nekoliko kolegija: igre, ples, puhačka tradicijska solistička glazbala, tambure za voditelje i početnike i tambura samica. U kolegijima plesa i dječje igre više će riječi biti o etnologiji, etnomuzikologiji, tradicijskoj pjevačkoj i scenskoj primjeni folklora, kao i o kinetografiji, odnosno plesnom pismu, bez kojeg je teško zamisliti kvalitetan scenski nastup.M.Kokaj

Nastava u Gundincima

Terenska nastava održat će u selu Gundinci, pod pokroviteljstvom KUD-a "Vesela šokadija" i općine Gundinci. Voditelj nastave bit će Franjo Matasović, prof. Na seminaru sudjeluju polaznici iz Hrvatske i inozemstva (Austrija, Njemačka, Bosna i Hercegovina).

Predavači

Predavači na seminaru su: Slavica Moslavac, prof., Lana Moslavac, mag. iur iz Kutine, Mihael Ferić, prof., Mata Baboselac i Branka Peh, prof. iz Slavonskog Broda, dr. sc. Enrih Merdić, prof. i Tomislav Livaja mag. edu. art. iz Osijeka, Josip Forjan, prof., Nikola Kramar, bacc.physioth., Ivica Ivanković, prof., Katica Ivanković, prof. i Marija Gačić, prof., Ph. D. Tea Žakula iz Zagreba, Luka Poljak i Adam Pavić iz Đakova, Zlatko Ćosić iz Vinkovaca.

Možda ste propustili...

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike