Mozaik
SREDNJOVJEKOVNI SPEKTAKL

Na 2. viteški turnir “Jankovac 2014”
dolazi više od 150 sudionika
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.
Organizatori su Općina Čačinci, Turistička zajednica i Reda vitezova Ružice grada

Općina Čačinci, Turistička zajednica, Red vitezova Ružice grada uz pomoć Parka prirode Papuk i Hrvatskih šuma u park šumi Jankovac, 23. i 24. kolovoza organiziraju veliki viteški spektakl, drugi po redu viteški turnir Jankovac 2014.

Na turniru će nastupiti više od 150 sudionika i 15-ak viteških udruga iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i, prvi put, iz Slovenije.

- I ove godine ušli smo u ovaj projekt s velikim zadovoljstvom i ushitom i učinit ćemo sve kako bi svi sudionici i posjetitelji imali što bolje uvjete na području općine i na Jankovcu – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Turnir će obilovati povijesnim i zabavnim sadržajima vezanim isključivo uz srednji vijek. Tako će uz otvorene viteške tabore, sajam srednjovjekovnih obrta i opreme, nastup putujuće skupine Trilja IV, kao središnji događaj biti održane dnevna i noćna viteška borbu za jankovačku srednjovjekovnu utvrdu Klak. Bit će priređen i do sada u Hrvatskoj neviđeni vatreni show te mnoštvo drugih zanimljivih događanja. Prema dosadašnjim najavama ovaj viteški turnir bit će jedan od najjačih turnira do sada u Hrvatskoj. Ovo je jedan izniman povijesni i turistički događaj. Turnir je prikaz onoga što je stanovnicima ovoga područja jako blizu, a o tome jako malo znaju. Prikazujemo Jankovac u jednom drugom svijetlu, otkrivamo njegovu povijest, povijest utvrde Klak. Zahvaljujem svima koji su nam pružili ruku prijateljstva i dali nam prigodu da na ovoj prekrasnoj prirodnoj oazi napravimo veličanstven povijesni događaj. Već su nam se javili ljudi iz cijele kontinentalne Hrvatske i najavili svoj dolazak pa već sada mogu reći da će prošlogodišnja brojka od nekih 2000 posjetitelja zasigurno ove godine biti nadmašena. Sudionici dolaze od svuda, iz cijele Hrvatske te iz inozemstva ovogodišnji viteški turnir na Jankovcu će zasigurno biti jedan od najkvalitetnijih i najjačih dosada viđenih u Lijepoj Našoj – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić Svoju potporu ovom srednjovjekovnom viteškom spektaklu na izletištu Jankovac dali su i Javna ustanova Park Prirode Papuk te Planinarski dom Jankovac, odnosno Hrvatske šume, a PD Jankovac priredit će raznoliku i to srednjovjekovnu gastronomsku ponudu i za sudionike i posjetitelje.

- S obzirom na ograničeni broj parkirnih mjesta za osobne automobile na samom Jankovcu, mi iz organizacijskog odbora osigurali smo besplatan prijevoz autobusima za sve posjetitelje koji dolaze iz smjera Slatinskog Drenovca, odnosno iz smjera Velike. Dakle, sva osobna vozila iz pravca Slatinskog Drenovca ostavljat će se na uređenom i čuvanom parkiralištu u središtu mjesta, dok će se vozila iz smjera Velike (Požege) ostavljati kod Spomenika braniteljima, koji se nalazi na prijevoju između Velike i Jankovca. S navedenih lokacija svakih će pola sata, ili prema potrebi i ranije, biti organiziran besplatan prijevoz do Jankovca. Cijena ulaznice za sve posjetitelje iznosi deset kuna za odrasle i pet kuna za djecu koje će biti moguće kupiti na infopultovima s mjesta odakle kreću autobusi na Jankovac. Pozivamo sve da jednostavno dođu i uživaju na Jankovcu u ljepoti, čistoći zraka te se zajedno s nama vrate u srednji vijek i uživo vide i dožive bogatu slavonsku prošlost – zaključio je načelnik općine Čačinci i predsjednik TZ Čačinci Mirko Mališ.

Vladimir GRGURIĆ

BESPLATAN PRIJEVOZ

OSIGURAN JE ZA SVE POSJETITELJE KOJI DOLAZE IZ SMJERA SLATINSKOG DRENOVCA, ODNOSNO VELIKE

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike