Regija
RIBIČ KOJI DVIJE GODINE NE MOŽE DOBITI DOZVOLU

Vilk: Upozoravao sam na nepravilnosti
u ZŠRU i ostao bez ribičke dozvole
Objavljeno 22. kolovoza, 2014.

SLATINA – “Dogodila mi se velika nepravda”, započeo je svoju priču Dragan Vilk, ribič koji već dvije godine ne može dobiti dozvolu za bavljenje sportom koji je njegova strast i način življenja.

– Sportski sam ribič 36 godina i obavljao sam sve dužnosti u svojoj Športsko-ribolovnoj udruzi Klen, od blagajnika i tajnika do predsjednika i predsjednika Nadzornog odbora. Kao dopredsjednik Zajednice športsko-ribolovnih udruga grada Slatine uočio sam na skupštini u prosincu 2008. godine nepravilnosti u financijskom izvještaju, a Porezna uprava ustanovila je kasnije nedostatak od 13.800 kuna. Za jednu isplatu nisu također plaćeni porez i doprinosi, što je također potvrdila Porezna uprava i što je dokaz da sam bio u pravu. Poslije sam bio predsjednik Nadzornog odbora i smatrao sam da mi je dužnost provjeriti kako se trošio novac. Sve moje i sumnje Nadzornog odbora ostvarile su se, ali unatoč tome što sam bio 'prav i zdrav' i pošteno radio posao predsjednika Nadzornog odbora, Skupština Zajednice 26. travnja 2012. godine kaznila me doživotnom zabranom dobivanja ribolovnice. Poveo sam više postupaka, ali i nakon više od dvije godine ne mogu ići u sportski ribolov - kaže poznati slatinski ribolovac.

Nepravilnosti u radu Zajednice Vilk najvećim dijelom pripisuje postupanjima njezina tajnika Dragomira Rončevića, koji je na skupštini 21. prosinca 2008. izabran i za predsjednika Zajednice. Vilk tvrdi da je krivotvorenjem zapisnika s te sjednice (po zapisniku održane 25. siječnja 2009. godine) stvoren vremenski prostor za odgodu službene odgovornosti novoizabranog predsjednika i za mogućnost ispravljanja financijskih nepravilnosti.

Vilk je u izvješćima Nadzornog odbora i za sljedeće godine redovito upozoravao na nepravilnosti. U nastojanju da razriješi uočene financijske, zapisničke i mandatne nepravilnosti, kaže, skupio je hrpu dokumenata vezanih uz tu problematiku, a impozantan broj institucija u pojedinim fazama bio je uključen u rješavanje njegova “slučaja”. Bili su to Hrvatski sportsko-ribolovni savez, MUP – Policijska postaja Slatina, Državno odvjetništvo Virovitica, MUP Zagreb, MUP Virovitica – Odjel za gospodarski kriminalitet, Ministarstvo uprave, Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (nadležni inspektori u više navrata), Porezna uprava Virovitica, Ured državne uprave u Slatini, Virovitici i Orahovici, ministar Tihomir Jakovina, Općinski sud Slatina, Županijsko državno odvjetništvo Bjelovar...

– Smatram da mi je onemogućeno moje ustavno pravo legalne kupnje državne dozvole i da to nisam zaslužio jer sam pošteno radio svoj posao predsjednika Nadzornog odbora. Zbog svega što proživljavam imam velikih zdravstvenih problema, ribolov je moja strast i ne znam kako ću sve to preboljeti - kaže Vilk.

Dragan Vilk ima dva sina, Zlatka i Željka, obojica su sportski ribiči i taj je sport obiteljsko opredjeljenje.

– ŠRU Klen je u 2. hrvatskoj ligi, gdje smo među boljima, bili smo županijski prvaci devet puta zaredom, prvaci Zajednice, osvajači kupova. Ako se ovaj slučaj ne riješi kako treba, Ustavnom sudu tužit ću institucije ove države koje ne rade svoj posao - kaže Vilk i najavljuje traženje odštete za sve što je tjelesno i duševno proživio. Petar Žarković

Dragomir Rončević

predsjednik ZŠRU-a

Kako sud odluči, tako će biti

Dragomir Rončević kaže da je Dragan Vilk protiv Zajednice športsko-ribolovnih udruga, njezine Skupštine i njega osobno podnio dvadesetak i više tužbi. “Zbog djelovanja protiv interesa Zajednice, Skupština je 2012. donijela odluku da mu se ukine status sportskog ribolovca. Kao ovlaštenici ribolovnog prava mi na to imamo pravo i ja samo provodim tu odluku, a jedino Skupština može donijeti drukčiju odluku. Cijeli slučaj je na sudu, i kako sud odluči, tako će biti”, kaže Rončević.

Možda ste propustili...

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana