Regija
NASIPU UZ DRAVU

Više od petsto kilometara novih biciklističkih staza
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

VIROVITICA/SLATINA – “Biciklističke staze uz Dravu” drugi je projekt, uz “Drava4Enjoy”, koji se provodi na području Virovitičko-podravske županije vezano uz razvoj biciklizma, rekao je župan Tomislav Tolušić prilikom obilaska radova na uređenju nasipa Drave na području županije.

– Dovršetkom radova na tom projektu županija će dobiti više od 500 kilometara novih biciklističkih staza, koje će upotpuniti njene prirodne ljepote te istovremeno pridonijeti razvoju turizma kontinentalnog dijela Hrvatske, kao i pozicioniranju naše županije u razvoju biciklizma – istaknuo je župan Tolušić.

Riječ je o radovima na uređenju nasipa Drave u sklopu prekograničnog projekta “Razvoj biciklističkih staza u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije”. Nositelj su projekta Mađarske vode južnog Zadunavlja, a partneri su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Hrvatske vode Osijek. Ukupna vrijednost projekta je 1.634.192 eura, a za područje Virovitičko-podravske županije predviđen je iznos od 880.133 eura. Provedba projekta počela je 1. travnja 2013. i traje 20 mjeseci. To je jedan od najvećih projekata ovog tipa na području Hrvatske i važna je dionica dviju najpoznatijih i najznačajnijih europskih biciklističkih trasa, Dravske biciklističke rute i Eurovelo 13 – rute “Željezne zavjese”.

Trenutačno je u tijeku označavanje biciklističkih ruta. Postavljene infoploče s kartama sadrže pregled biciklističkih staza Virovitičko-podravske županije i informacije o turističkim atrakcijama na rutama, a izrađena je i GPS aplikacija. Na tri lokacije predviđena su mjesta za odmor biciklista i uživanje u ponudi obližnjih turističkih objekata. Osim uređenja nasipa i odmorišta, kroz projekt je organizirana i probna vožnja sa stotinu sudionika, 50 iz Mađarske i 50 iz Hrvatske, a najbolji biciklisti osvojili su prigodne nagrade. Posebno je važna činjenica da je uređenjem 28 kilometara nasipa uz Dravu na slatinskom području od Sopja do Noskovaca (u Općini Čađavica), postignut dvostruki učinak: nasipu je pojačan obrambeni, a dodan turistički karakter.

Radove na uređenju nasipa Drave od graničnog prijelaza Terezino Polje u Općini Lukač, preko općina Gradine i Sopja do općine Čađavice obišli su župan Tomislav Tolušić, predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković te ravnateljica razvojne agencije Vidra Natalija Havidić. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike