Svijet
NIJE GA STID KORUPCIJSKOG SKANDALA IZ 2004.

Juppé želi biti predsjednikom Francuske
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Bivši francuski premijer Alain Juppé, kojemu je 2004. godine na godinu dana zabranjeno da obavlja javnu dužnost zbog umiješanosti u veliki korupcijski skandal, objavio je jučer da će sudjelovati u utrci za predsjednika 2017. godine, prenose agencije.

Juppé (69) na svom je blogu naveo kako će izići kao kandidat konzervativne Unije narodnog pokreta (UMP), prenose novinske agencije.

On je drugi bivši šef francuske vlade, nakon Françoisa Fillona, koji će pokušati izboriti predsjedničku nominaciju u UMP-u, najvećoj oporbenoj stranci u državi.

Juppé je bio premijer od 1995. do 1997. godine u vrijeme predsjednika Jacquesa Chiraca, a trenutačno je gradonačelnik Bordeauxa, prenijela je agencija AP.

Godine 2004. osuđen je zbog ilegalnog financiranja stranačkih službenika u Gradskoj kući Pariza iz javnih fondova, u vrijeme kada je bio financijski direktor.

U prvostupanjskoj presudi sud mu je zabranio da deset godina obavlja javnu dužnost, ali mu je u konačnoj presudi izrečeno 14 mjeseci uvjetnog zatvora i godina dana zabrane bavljenja politikom.

Vjeruje se da će do predsjedničke nominacije UMP-a pokušati doći i sam Nicolas Sarkozy, koji je izgubio predsjedničke izbore 2012. u srazu sa socijalistom Françoisom Hollandeom, ali službeno to još nije objavio. (dc)

Najčitanije iz rubrike