Sport
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016.

Niko Kovač krenuo u
pomlađivanje reprezentacije
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Za ovu akciju Kovač nije mogao računati na suspendiranog Rebića i ozlijeđenog Perišića

Izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač objavio je popis igrača na koje će računati za dvije rujanske utakmice protiv Cipra i Malte.

S Cipranima ćemo igrati 4. rujna u Puli, a riječ je o prijateljskom ogledu koji će poslužiti kao uvertira uoči starta kvalifikacije za plasman na EURO 2016. koji našu selekciju očekuje 9. rujna, kada će Hrvatska na Maksimiru ugostiti Maltu.

Tri posve nova lica

Kovačev izbor ponudio je i neke neočekivane stvari. Recimo, od onih koji su bili u Brazilu na popisu nema Gordona Schindenfleda, Sammira, Milana Badelja i Olivera Zelenike. Zbog objektivnih razloga izostavljeni su Ivan Perišić (ozljeda) i Ante Rebić (suspenzija zbog crvenog kartona protiv Meksika), ali zato su tu neka posve nova lica koja dosad nisu imala priliku biti u okruženju “A” selekcije kao što su Andrej Kramarić, Tin Jedvaj i Marko Pjaca. Kovač je pozvao još nekoliko igrača koji su bili u okruženju reprezentacije, ali nisu dobili previše prilike za igru poput vratara Ivana Vargića i Lovre Kalinića, Marija Pašalića, Anasa Sharbinija, Alena Halilovića i Duje Čopa.

- Odlučili smo se za dosta novih lica, mlađih igrača za koje vjerujem da su budućnost hrvatskog nogometa. Odlučio sam se nakon Svjetskog prvenstva malo promijeniti 'krvnu sliku' reprezentacije. Na popisu nema Rebića i Perišića, koji su ozlijeđeni i suspendirani, ali na njih ozbiljno računam - pojasnio je Kovač.

Zanimljivo je kako je pozvao čak osam napadača među kojima su i dva trenutačno vodeća strijelca HNL-a Andrej Kramarić i Duje Čop.

- Oni su već prošle sezone pokazali kvalitetu, a u ovoj su nastavili u istom ritmu pa zaslužuju biti s nama. S njima ćemo dobro zaoštriti konkurenciju u napadu - konstatirao je izbornik.

Skupina nam nije laka

Kvalifikacije za EURO 2016. trebale bi biti nešto manje stresne od svih prethodnih jer je UEFA odlučila povećati broj sudionika završnog turnira na 24. Zato svi očekuju lakši proboj kroz kvalifikacije.

- Želimo plasman na Euro u Francuskoj. S obzirom na novi format kvalifikacija kroz koji iz svake skupine izravan plasman na europsku smotru imaju dvije reprezentacije, a treća ide u dodatne kvalifikacije, vrlo sam optimističan da ćemo to i ostvariti. Skupina nam nije lagana. Italija je unatoč problemima uvijek kvalitetna, Bugari su u prošlim kvalifikacijama bili vrlo dobri, dok Norvežani imaju jednu novu i talentiranu generaciju. Azerbajdžan je uvijek neugodan, to su ta daleka putovanja uoči kojih uvijek treba biti oprezan - ocjenjuje Kovač.

Opet je bilo pitanja o poziciji Ivana Rakitića, ali Kovač je o tom pitanju ostao dosljedan.

- Još ću jednom ponoviti. Rakitić može igrati na bilo kojoj poziciji u veznom redu. On je igrač koji je toliko jak, karakteran i pametan da može igrati što hoće, bez obzira na ono što igra u klubu cijele sezone. Kao što sam već rekao, njegova partija protiv Islanda je putokaz, tamo je bio odličan. Jednom mi je Trappatoni rekao: 'Niko, nemoj šarati samo zato što tvoja ideja jednom nije uspjela.' Mislim da sam vam ovim sve rekao o temi Rakitića - zaključio je Kovač.

Dalibor KELER
KOVAČEV IZBOR

VRATARI

Danijel Subašić

Ivan Vargić

Lovre Kalinić

OBRANA

Darijo Srna

Šime Vrsaljko

Dejan Lovren

Domagoj Vida

Tin Jedvaj

Vedran Ćorluka

Ivan Strinić

Hrvoje Milić

VEZNI RED

Luka Modrić

Ivan Rakitić

Danijel Pranjić

Mateo Kovačić

Alen Halilović

Marcelo Brozović

Mario Pašalić

NAPADAČI

Ivica Olić

Mario Mandžukić

Anas Sharbini

Duje Čop

Andrej Kramarić

Marko Pjaca

PLETIKOSA ODBIO SVEČANI OPROŠTAJ

Igrači koji su se oprostili od reprezentacije nakon Brazila nisu dobili svi isti tretman.

- Što se tiče oproštaja Dudua, Vukojevića i Pletikose, moram reći kako sam Pletikosi ponudio svečani oproštaj, ali on je to odbio. Ovoj drugoj dvojici nisam iz dobro poznatih razloga - otkrio je Kovač.

NIKO KOVAČ

izbornik hrvatske reprezentacije

Apsolutno podržavam ideju da neke utakmice igramo u Splitu, ali ne samo tamo nego i u drugim hrvatskim gradovima

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

OSJEČKI PARAATLETIČAR IDE NA SP

Županović se priprema za svjetsku smotru u Japanu

Najčitanije iz rubrike