Crna kronika
POTRAGA ZA PUNAŠNIM PREVARANTOM

Zaposlenici mjenjačnice u Slatini podvalio islandske krune pod švedske, šteta 7000 kn
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Traga se za starijim muškarcem svjetlije puti i jače građe

SLATINA - Zaposlenica mjenjačnice u Slatini prevarena je u utorak na svom radnom mjestu za više od 7000 kuna. Slatinskoj je policiji 45–godišnja uposlenica tvrtke iz Kastva, poslovnice u Slatini, ispričala da joj je oko 10.30 sati u mjenjačnicu ušla nepoznata starija muška osoba i zatražila zamjenu više od 10.000 švedskih kruna u hrvatske kune. S obzirom na to da uposlenica nije imala dovoljnu količinu novca za zamjenu, o tome je obavijestila stranku, a nakon kraćeg vremena i pribavljanja dovoljne količine kuna, obavljena je transakcija zamjene valuta. Nakon što je dobio kune, muškarac je otišao, a tek tada je 45-godišnjakinja primijetila da je prevarena.

- Naknadnim pregledom primljene valute uposlenica je primijetila da se između novčanica švedskih kruna, nalazi deset novčanica od 1000 islandskih kruna koje imaju značajno manju vrijednost od švedske krune. Time je poslovnica oštećena za novčanu vrijednost veću od 7000 kuna - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika PU virovitičko-podravske.

Prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, za jednu švedsku krunu može se dobiti 0,83 kuna, dok je vrijednost islandke krune mnogo manja - za jedan islandski apoen može se dobiti tek 0,049 kuna! Problem je i u vizualizaciji novčanica iz Švedske i Islanda. Na obje su portreti bradatih muškaraca i na prvi pogled jako su slične. Ipak, kada se temeljitije promotre, vidi se razlika - osim naziva država razlika je i u nazivu valute, islandska je “kronur”, a švedska “kronor”.

Prevarena žena potanko je opisala izgled prevaranta. Navela je da je riječ o osobi u dobi između 55 i 60 godina, visine oko 175 centimetara, smeđe kose i svjetlije puti. Bio je odjeven u kariranu košulju, dok je na glavi nosio bijeli šešir. Zaposlenica mjenjačnica navela je i da je neznanac jače tjelesne građe s izrazito velikim trbuhom.

Sandra LACIĆ
IDENTIČNA PRIJEVARA

Na isti je način prije mjesec dana prevarena i djelatnica u mjenjačnici u zadarskom kraju. U Pakoštanima su dva muškarca došla u mjenjačnicu 54-godišnjaka i od zaposlenice zatražila da im promjeni švedske krune, umjesto kojih su joj podvalili islandske krune višestruko manje vrijednosti. U ovom slučaju ukradeno je približno 20 tisuća kuna. Ima li prevarant iz Slavonije s onima s jadranske obale nešto zajedničko ili ne, utvrdit će policija.

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Ukrajinac ubijen, još ne znaju kako

Najčitanije iz rubrike