Osijek
UNIKOM: RAZVRSTAVANJE OTPADA SE NASTAVLJA

Počela podjela 1300 žutih kanti za plastični otpad
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Lani je prikupljeno 110 tona plastičnog otpada, ove bi se godine ta brojka mogla udvostručiti

Prve zgrade s više od deset stambenih jedinica već su dobile jednu od 1300 žutih posuda za razvrstavanje plastičnog otpada u zgradama kolektivnog stanovanja.

Riječ je o projektu koji je financiran kroz suradnju sa Sremskom Mitrovicom, odnosno IPA projektu prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija.

- Tijekom prošle godine u Osijeku je prikupljeno 110 tona plastičnog otpada, a nadamo se da bi se ta brojka ove godine mogla i udvostručiti. Podsjetimo, prošle je godine Unikom podijelio Osječanima žute okvire i plastične vrećice za razvrstavanje i prikupljanje plastičnog otpada koji nije obuhvaćen programom povrata ambalaže - kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.

Akcija podjele prvih žutih posuda počela je prošlog tjedna, a kante zapremine 360 litara su, kako saznajemo, među prvima dobili stanovnici Vijenca Ivana Meštrovića i Sjenjaka. Detaljniji raspored podjele posuda za plastiku, kao i druge pojedinosti o samom projektu, djelatnici Unikoma prezentirat će, međutim, idućeg tjedna.

Kako ne bi bilo zabune što treba, a što se ne smije odlagati u žute posude, iz Unikoma poručuju kako u žute kante treba ubacivati plastične vrećice, plastične boce, ambalažu od jestivog ulja, folije, ambalažu od destilirane vode, plastične čaše, ambalažu sredstava za čišćenje, ambalažu sredstava za dezinfekciju te ambalažu od kozmetike.

Podjela žutih posuda nastavak je nastojanja Unikoma da razvrstavanjem i iskorištavanjem što većeg dijela otpada dođe do značajnog smanjenja količine otpada koji završi na odlagalištu. Konkretni rezultati najvidljiviji su kada govorimo o papiru. Konkretno, 2010. godine prikupljeno je 70 tona papira, a 2013. godine čak 1550 tona, pri čemu se očekuje da će ta brojka ove godine biti i osjetno veća. Papir se razvrstava u svim kućanstvima u Osijeku, a podijeljeno je 25.000 plavih posuda.

Ivan SEKOL

360

litara zapremina je žute posude za plastični otpad

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike