Osijek
“R1” ZADRŽAO SE SAMO U ŽARGONU

Iako ne postoji već godinu dana, građani još uvijek traže “R1” račun
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Jedan je osječki poduzetnik, koji se potom javio našoj redakciji, ostao nemalo iznenađen kada su mu na kiosku Tiska neki dan rekli kako više ne može za kupljene biljege (taksene marke) dobiti “R1” račun kako bi knjigovodstveno mogao pravdati taj trošak. Naime, kaže, do prije koji dan to je bila posve uobičajena procedura, no sada su ga, kaže, prodavačice u kiosku izvijestile kako su dobile internu okružnicu da od kolovoza više ne izdaju “R1” račun.

No, nije se, zapravo, ništa novo dogodilo - jer od ljeta prošle godine oznaka “R1” više se ne treba nalaziti na računima obveznika poreza na dobit. Riječ je, naime, o prilagodbi financijskom zakonodavstvu. S obzirom na to da Europska unija ne poznaje oznaku “R1”, ona više nije obvezan element računa trgovačkih društava.

Ipak, “gotovinski” račun i dalje zadržava sve ostale elemente - ime i adresu tvrtke koja je izdala račun, ime i adresu tvrtke koja je kupac, njihove identifikacijske oznake te sve jedinične cijene za isporučena dobra. Dakle, na računu nema samo famozne oznake “R1”. Premda se ona i dalje, a pokazuje to i ovaj primjer, zadržala u žargonu. D. Kuštro

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike