Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE 2014.

Ivo Brešan osobno odigrao ulogu Vraga u svojoj predstavi "Bez odraza"
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

DUBROVNIK – Pripovijetka “Bez odraza” iz zbirke Ive Brešana “Mrtvima ništa ne treba” u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana izvedena je 19. kolovoza u atriju palače Sponza, čime je zatvoren popratni program “Pisci na Igrama” s podnaslovom “Pijesak dokle ti oko seže”, koji drugu godinu zaredom Dubrovačke ljetne igre ostvaruju u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u autorskom konceptu Mani Gotovac.

Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist, a pripovijetke u njegovoj zadnjoj zbirci “Mrtvima ništa ne treba”, izišloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka “Bez odraza”, čiju je scensku prilagodbu napravio Vinko Brešan, autorov sin i međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj čiji se filmovi nalaze na listama najgledanijih hrvatskih filmova, za temu ima ugovor s vragom i čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

U “Bez odraza” udovicu Sonju Kos utjelovila je Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog - Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a sam autor Ivo Brešan, na oduševljenje publike, na sceni se pojavio kao Vrag osobno.

Izvedbom “Bez odraza” zatvoren je popratni program “Pisci na Igrama”. (D.Kć.)

Predstavom “Bez odraza” u režiji Vinka Brešana zatvoren je popratni program “Pisci na Igrama”

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike