Regija
PROJEKT UDRUGE BELIH SELA I VMO-A

Muzej Belih sela u učiteljskom
stanu u Harkanovcima
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

HARKANOVCI – Zgrada Područne škole u Harkanovcima, osim odgojno-obrazovnog, uskoro bi trebala dobiti i novi edukativno-kulturni karakter, nakon što se u njemu uredi i postavi Muzej Belih sela, informacija je to koju su nam zajednički potvrdili predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Harkanovci Jozo Piškorjanac i predsjednik Udruge Belih sela, Željko Bošnjak.

Zgrada Područne škole objekt je u koji je ove godine Županija uložila značajna sredstva u postavljanje nove stolarije te uređenje fasade. Točku na i naporima Županije stavili su i sami Harkanovčani, koji su nakon ovog posla zasukali rukave te oko škole srušili drveće koje je predstavljalo prijetnju za djecu i uredili školsko dvorište i igralište. Tako uređen prostor u središtu mjesta željeli su dodatno obogatiti te su se dosjetili kako dugo godina praznom učiteljskom stanu u sklopu školske zgrade udahnuti nov život.

- Uputili smo zahtjev Osječko-baranjskoj županiji da nam dodijeli na korištenje prostor bivšeg učiteljskog stana kako bismo u tom prostoru mogli urediti i naš prvi muzej – Muzej Belih sela, za sela Harkanovci, Ivanovci, Zelčin i Marjančaci. Namjera nam je da u tom prostoru na jednom mjestu pohranimo vrijedne predmete iz naše bogate baštine koji su svjedok prošlosti i života na ovim prostorima od nošnji, starih instrumenata, starih alata, pisane građe i drugog, a posebna nam je želja u njemu postaviti tkalački šokački stan s preslicama, gdje bismo kroz različite radionice učili djecu i mlade, ali i sve ostale stanovnike Belih sela načinu tkanja nekada - pričaju inicijatori projekta Bošnjak i Piškorjanac.

Obodreni ponudama mještana Belih sela koji su ovaj naziv, prema jednoj od verzija, dobili nakon II. svjetskog rata zbog svoje odanosti crkvi te tradicionalnim šokačkim i hrvatskim izvornim vrijednostima zbog kojih u tim selima nije bilo pripadnika Komunističke partije, a koji im za ovu namjenu već nude vrijedne eksponate iz svojih obiteljskih zbirki koje su se prenosile s koljena na koljeno, i Udruga Bela sela i Vijeće MO svjesni su da ih na putu prema realizaciji ovog projekta čeka veliki posao renoviranja i stavljanja u funkciju učiteljskog stana, koji se treba početi raditi već ove jeseni.L.Aničić

Namjera nam je u tom prostoru na jednom mjestu pohraniti vrijedne predmete iz bogate baštine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike