Regija
EU NOVCEM DO NOVE SUŠARE I ULJARE

U požeškoj tvrtki Grbić bučine koštice suše sjemenkama višanja i šljiva
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

POŽEGA – Tvrtka Grbić iz Požege već 12 godina bavi se uzgojem i preradom bundeve, buče golice, a deset godina proizvodnjom bučinog ulja i prženih bučinih koštica. Proizvodnju buče golice organizira na vlastitim površinama i s kooperantima na više od 170 hektara, a proizvode izvozi i u nekoliko europskih zemalja.

Na ovogodišnjim Danima otvorenih vrata buče i bučinog ulja, Open Pumpkin Day, mogli su se pohvaliti i novim postrojenjima za sušenje i pripremu bučine koštice te novom uljarom koju su nabavili uz sufinanciranje iz programa IPA 3C.

– Ovaj investicijski projekt sušenja sjemenki na biomasu sufinanciran je iz europskih fondova. Tako smo izbacili sulfatna goriva. Koristimo kao gorivo sjemenke od višanja, šljiva, trešanja, oklasak od kukuruza i ostalu biomasu iz poljoprivredne proizvodnje. Time ćemo pojeftiniti proizvodnju, iskoristiti otpad koji je često bio problem pa su ga ljudi spaljivali, zakopavali ili ostavljali u prirodi. Povećat ćemo i kvalitetu sušenja, jer bučinu košticu sada sušimo na otvorenom prostoru s upuhivanjem toplog zraka. Cijeli projekt vrijedan je 180 tisuća eura, kojim smo riješili postrojenja za sušenje i dio uljare, a ostale potrebne strojeve nabavili smo vlastitom investicijom – kaže Nives Lovrić, direktorica tvrtke Grbić d.o.o. Tvrtka ima povećani kapacitet prerade bučine koštice i proizvodnju oko 30 tisuća litara ulja godišnje.

- Ocijenili smo prije dvanaest godina da bi to mogla biti perspektivna proizvodnja i svih ovih godina imamo konstantan porast proizvodnje bučinih sjemenki i bučinog ulja. Oko 75 hektara vlastitih površina imamo pod bučom, a ostalo radimo s kooperantima na području Požeštine, nešto u Osječko-baranjskoj županiji, u Petrijevcima i okolici Ivanić Grada. Tamo imamo instalirane sušarske kapacitete i kombajne za sjetvu buče golice. Današnji su nam kapaciteti dovoljni, jer više od 30 tisuća litara ulja teško je prodati i treba tražiti nova tržišta. Evo, razvili smo rusko tržište koje sada postaje upitno, a već tri godine radimo na tržištu arapskih zemalja – priča Ivan Grbić, vlasnik tvrtke i inicijator proizvodnje buče golice na području Požeštine.

Iako se stalno ulaže, proizvodnja traži uvijek nova ulaganja, pa su sada, s novim tehnologijama, koje rade s dvostruko većim pritiscima u tiješnjenju ulja, iskoristivost i dohodak veći. Ova je investicija bila neizbježna, jer je cijena ulja u Europi konstantna te su se morali povećati kvaliteta i smanjiti troškovi u proizvodnji. Visoka cijena plina koju sada plaća gospodarstvo više nije bila ekonomski opravdana za sušenje bučinih sjemenki i nužno je bilo prijeći na obnovljive izvore energije. Uz to, tvrtka Grbić veliki je proizvođač kukuruza i ima tone oklasaka koje miješa s drugim poljoprivrednim ostacima i sada koristi kao gorivo za sušare.

Na Otvorenim vratima brojnim posjetiteljima prikazali su cijeli postupak - od pranja i sušenja bučine koštice, novog postrojenja za sušenje te novih uljarskih kapaciteta za tiješnjenje ulja, punionicu ulja u boce i novu etiketirku. Na posebnim naporima i uspjesima koje postižu, a posebice na velikoj investiciji i korištenju europskog novca, čestitao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Povećanje proizvodnje u poljoprivrednoj grani uvijek je za pohvalu. Razvoj poljoprivredne industrije u kojoj koristimo vlastite resurse potreban nam je, a ova tvrtka kroz organiziranu proizvodnju s kooperantima razvija naše selo, omogućuje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da rade i stvaraju si dohodak. Mi smo poljoprivredni kraj, moramo se okrenuti razvoju poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i upravo kroz ovakve preradbene pogone otvarati nova radna mjesta i ovdje i u našim selima. U vrijeme kada se mnogi boje investicija, vaša tvrtka, vaša obitelj ima svoj cilj i zato čestitam na ovoj investiciji većoj od dva milijuna kuna. Ovaj naš domaći proizvod vi ste razvili do europske kvalitete i s njim i osvajate europska tržišta – rekao je župan Tomašević, i zaželio da ovaj primjer bude vodilja i drugim privrednicima da krenu s ulaganjima. Sredstva u Europskoj uniji postoje i njih treba koristiti. (AGM Kruna)

Izbacili su

sulfatna goriva, zbrinuli otpad, pojeftinili i poboljšali proizvodnju

Cijeli projekt vrijedan je

180.000

eura, kojima je riješeno postrojenja za sušenje i dio uljare

Halal certifikat imaju, traže i košer

U početku su veći dio bučine koštice izvozili u Austriju, a sada sve količine sami prerađuju. Svoje proizvode prodaju u šest trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a u izvozu već imaju ugovore za sjeverni dio Njemačke, Dansku, Nizozemsku, Belgiju, Norvešku, te zemlje našeg okruženja. Kako su za bučino ulje ishodili i HACCP i halal certifikat, dio proizvoda ide im u arapske zemlje. Četiri pošiljke ulja već su plasirane i u Rusiju, što će sada vjerojatno biti zaustavljeno. Na putu su ishoda i košer certifikata za židovsku zajednicu. Sada će većim kapacitetima uljare moći napadati tržište francuske i ostalih skandinavskih zemalja.

Ekobuče, odojak i janjetina
Open Pumpkin Day završio je gastroponudom, a u svim su se jelima, od juhe, pečene buče, kruha i pekarskih proizvoda, pa i slasticama, kolačima i sladoledu, nalazili bučino ulje, bučine koštice i sama buča. Jela i salate bili su servirani u ukrašenim bučama, no kako tvrtka Grbić, u potpapučkim selima ima u ekološkom uzgoju nekoliko stotina crnih svinja i ovaca, na meniju je bio ekološki odojak i ekološka janjetina.

Tvrtka Grbić proizvede oko

30.000

litara ulja godišnje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike