Dome slatki dome
ZAŠTITA FASADE KUĆE OD KIŠE I VLAGE

Impregnacija čuva zidove
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Kao posljedica prodora vode javlja se vlaga koja uništava glet i boju na unutarnjim zidovima, a česta je i pojava gljivica

Fasade kuća većinom su napravljene od poroznih materijala kao što su kamen, žbuke i beton koji upijaju vodu.

Ako fasade nisu zaštićene, voda će kroz njih i konstrukcije zidova prodirati u unutrašnjost kuće, navode stručnjaci DRACOMERX-a d.o.o. - tvrtke specijalizirane za projektiranje, prodaju i inženjering u području izolacija i sanacija u graditeljstvu.

Premaz na bazi vode

Kao posljedica prodora vode javlja se vlaga koja uništava glet i boju na unutarnjim zidovima, a česta je i pojava gljivica. Zaštita građevina od vode, odnosno kiše postiže se upotrebom, savjetuju i nude rješenje u Dracomerxu, impregnacija.

Savjetuju apliciranje proizvoda Protogard, impregnacijskog premaza na bazi vode namijenjenog zaštiti fasada građevina od vlage.

Za razliku od tradicionalnih proizvoda koji stvaraju film, Protogard je u mogućnosti prodrijeti duboko u materijal koji se tretira i na taj način stvoriti vodoodbojnu površinu. Važno je napomenuti da tretirana površina ne mijenja izgled nakon što se na nju nanese Protogard jer je potpuno bezbojan, a tretirana površina i dalje zadržava svoju paropropusnost. Potpuno je UV stabilan i ne mijenja boju s vremenom. Protogard također sprječava propadanje zaštićene površine zbog ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, ograničava pojavu cvjetanja kamena, tj. pojavu soli, ograničava pojavu plijesni, a tretirane površine lakše se čiste.

Na kamen, beton...

Protogard se može aplicirati na vertikalne unutrašnje i vanjske porozne materijale poput prirodnog kamena, betona, morta itd.. Nanosi se vrlo jednostavno četkom, valjkom ili pumpom niskog tlaka u dva sloja „mokro na mokro“ do zasićenja poroznih podloga. Potpuna vodoodbojna svojstva postižu se sedam dana nakon nanošenja.

U Dracomerxu navode kako je u ekološkom smislu PROTOGARD izrazito “zeleni” proizvod, nezapaljiv, neotrovan, bez otapala i 95 posto biorazgradiv.Darko PEJIĆ

KONDENZACIJA PARE

Gljivice, plijesan i vlažne mrlje na zidovima, nastale zbog kondenzacije vodene pare, najčešće su štetne pojave u stambenim prostorima. Razvoju tih mikroorganizama pogodoju vlaga na unutarnjim površinama zidova i zrak koji ne struji. Izvor vlage je para koju proizvodimo disanjem i znojenjem, kao i ona koja nastaje u kuhinjama i kupaonicama. U kontaktu s hladnim zidovima para se pretvara u kapljice koje vlaže slojeve boje i žbuke čime oni postaju idealna podloga za razvoj gljivica i plijesni. Ugradnja PVC stolarije, kojom se postiže gotovo idealno brtvljenje, također potiče razvoj gljivica i plijesni jer je onemogućena izmjena vanjskog i unutrašnjeg zraka, a to sprječava prirodno isušivanje zidnih površina.

SANIRATI PLIJESAN

Postoje razni proizvodi i načini kojima se pojavi plijesni može doskočiti i sanirati takva mjesta u kući te spriječiti da se plijesan pojavljuje. Kao jedan od proizvoda u Dracomerxu navode AKWAPORE ST - inovativan premaz za hladne i nedovoljno toplinski izolirane površine koji onemogućava kondenzaciju te nastajanje plijesni i gljivica. Ima izolacijske karakteristike i održava površinu toplijom, čime umanjuje ili eliminira hladne mostove. Povećanje temperature sprječava kondenzaciju zraka na zidovima do relativne vlažnosti zraka u prostoriji od 90 posto. AKWAPORE ST je potpuno netoksičan i jednostavno se nanosi. Prvo je potrebno, savjetuju, ukloniti gljivice i plijesan sa zidova pranjem površine varikinom razrijeđenom s vodom. Nakon što se površina osuši, četkom se nanosi AKWAPORE ST u dva sloja. Prvi sloj nanosi se tanko, a nakon što se osuši nanosi se drugi sloj. Kod izrazite pojave plijesni i hladnih mostova, što se redovito događa u kuhinjama i kupaonicama, nanosi se i treći sloj, pazeći da ukupno debljina slojeva bude do 0,7mm. Ako ne želite bijeli zid, možete ga premazati odgovarajućom bojom na bazi vode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike