Dome slatki dome
ODABIROM VRSTA DO RASCVJETANE JESENI

Balkonske biljke: Penjačice kao mirisni paravan
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.
Kraj ljeta ne mora označiti i kraj rascvjetanom vrtu

Balkonske biljke uljepšavat će okolinu i do kasne jeseni, ako odaberete vrste koje cvjetaju u različito doba godine.

Prilikom odabira biljaka pokušajte staviti boje jednu nasuprot drugoj, jake boje nasuprot blijedih, ili jako tamnih tonova. Prilikom dekoriranja posuda i izbora biljaka koje će rasti u njima boja je bitna, ali za završno dotjerivanje, treba se posvetiti lišću kao izuzetnom dekorativnom elementu. Obratite pozornost na kontrastne teksture lišća: debeo, mesnat, tanak, prozračan, mekan, grub... Ako želite nešto naglasiti možete se odlučiti na kombinaciju više velikih posuda s velikim biljkama.

Možete koristiti i manje biljke, ali ih u posudi mora biti više. Potrudite se stvoriti grmolik efekt.

Kombinacija petunija, pelargonija, patuljastih cinija, fuksija, sličnih ili kontrastnih boja. Koliko god balkon bio mali uvijek se može naći mjesta za nekoliko lončanica, mali stol i dvije sjedalice, mjesto na kojem ćete uživati u ispijanju jutarnjih kava i čitanju novina.

Uz malo mašte svaki balkon ili terasa, bez obzira na položaj i veličinu, može se pretvoriti u mali raj.

Rasvjeta će također pridonijeti pravom ugođaju na balkonu. Odaberite rasvjetu koja će vas opuštati i nikako ne zaboravite na romantičnu svjetlost svijeća. Želite li imati intiman prostor zaklonjen od znatiželjnih pogleda odaberite visoke biljke koje se postavljaju uz ogradu, a nalazi li se vaš balkon u najbližem susjedstvu s drugim balkonom ili susjednom zgradom, uz pomoć penjačica kao što su bršljan, ruža penjačica ili mirisna grahorica, možete imati zelenocvjetni i mirisni paravan.

Ako ste početnik odabrite biljke koje nisu prezahtjevne za održavanje, kao što su prkos, ili neke druge biljke mesnatih listova i stabiljke koje su izdržljive i dobro podnose sve temperature. Položaj balkona također će odrediti vrste biljaka koje će uspijevati na vašem balkonu. Nastojte ne pretrpati balkon cvijećem. Cvijeće možete posaditi i u košarice koje se vješaju i s vanjske strane balkona. U takve košarice najbolje je saditi sezonsko cvijeće, kao što su viseće pelargonije. Pri sadnji cvijeća u vanjske košarice nastojte ne nasuti zemlju do samog ruba posude, jer će se pri zalijevanju ili za kišnog vremena zemlja prelijevati preko posuda i ostavljati popriličan nered.

Kraj ljeta ne mora označiti i kraj rascvjetanom vrtu. Ima prekrasnih vrsta cvijeća kojima upravo pogoduje ljetna vrućina. Kasno ljeto donosi ugodne temperature pa je i boravak u vrtu sve ugodniji. Brojne cvjetnice mogu krasiti vaš vrt i balkon. Kod nas je najpopularnija lijepa kata, pijetlova krijesta, amaranth i vrijesak. (J.Kn.)

Vrijesak

Vazdazeleni grm s ružičasto obojenim cvjetovima cvate od kolovoza do prvih mrazova. Grančice mu narastu do 50-ak centimetara u visinu i širinu. Voli sunčano ili polusjenovito mjesto i kiselo tlo pa je preporuka da se u zemlju ubace supstrati. Pogoduje mu ravnomjerna vlažnost uz dobru drenažu i to čak i u hladnijim mjesecima. Biljka započinje cvatnju krajem ljeta i cvate sve do kasne jeseni. Cvjetovi vrijeska su sitni, a mogu biti u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj ili crvenoj boji. Ponekad se cvjetići održe i preko zime. Vrijesak se sadi pojedinačno ili u skupinama, a najljepše izgleda kad se sadi naizmjenično u različitim bojama. Može se saditi i u posudama pa lijepo izgleda i na balkonima. Na kraju zime preporuka je orezati suhe i stare grančice, čime se potiče rast novih pa biljka dobiva grmolikiji i gušći izgled.

Celosia argentea

Podrijelom je iz tropskih krajeva pa odlično podnosi visoke ljetne temperature. Za hladnijih dana mogu opstati samo u zatvorenim prostorima. Uspijeva na plodnom tlu uz mnogo vode i sunčeve svjetlosti. Sije se u zatvorenim prostorima pa se pri prvim proljetnim temperaturama iznosi van. Postoje dvije vrste plumosa koju krase uspravni, slični perjanici, cvjetovi te druga vrsta cristata s valovitim i zbijenim cvjetovima koji podsjećaju na krijestu. Cvjetovi su sitni, a listovi su žarke boje, od žute do narančaste i grimizno crvene. Cvjeta od sredine ljeta do kasne jeseni. Visoke sorte mogu narasti i više od metra, a jedini nedostatak je što ova biljka privlači neke kukce.

Lijepa kata voli sunčani položaj

Bijeli, ružičasti, ljubičasti i plavi cvjetovi jednostruko zvjezdasti ili puni, lijep su ukras svakog vrta, a visoke vrste često krase domove i kao rezano cvijeće. Sjeme se na otvorenom sije početkom svibnja. Sade li se u zatvorenom u klijališta tada je sadnju potrebno obaviti u ožujku, a sadnice kasnije oprezno presaditi u razmaku od 20-ak centimetara, ovisno o visini vrste. Niske i srednje sade se bliže, dok se visoke sade na većem razmaku. Pri presađivanju valja paziti da se ono obavi prije nego što započnu visoke temperature. Optimalna temperatura za nicanje je od 16 do 18 C, a minimalna vanjska pri kojoj se sjeme može sijati na otvorenom je od 5 do 6 stupnjeva. Cvijeće voli sunčani položaj i vlažno tlo. Postoji mnogo vrsta ovog cvijeta, među kojima su najpopularnije:

l Zwerg astern koning, niska vrsta oko 25 cm

l Colour carpet, visine oko 20 cm i sliči krizantemi

l Germanica s dugim kruničnim listićima

l Calisto s pompon cvijetom

l Amadeus krupno crvena i dugotrajna

l Sorta uni ubraja se u srednje visoke s cvijetom žute sredine

l Zanimljiva je sorta hulk koja je po zvjezdastim laticama i središnjim pečatom bijele i žute boje, dobila ime amazonska zelena zvijezda.

l A. cinensis spider ima igličaste latice

Kasno

ljeto donosi ugodne temperature pa je i boravak u vrtu sve ugodniji

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike