Regija
ŽIVOT BEZ HLADNJAKA I BOJLERA

Malobrojni povratnici u Cikote struju čekaju već deset godina
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

CIKOTE - Malobrojni stanovnici povratničkog sela Cikote u Požeško-slavonskoj županiji već punih deset godina muku muče bez električne energije. Kada su se vratili u svoje domove, koje im je obnovila država, nisu ni slutili da će njihova agonija tako dugo trajati.

Supružnicima Balać život bez Cikota je nezamisliv jer su u tom selu na obroncima Psunja, kažu, proveli cijeli svoj život te i ne pomišljaju otići nekamo dalje. No zbog poznih godina svakodnevica bez struje sve im je teža.

- Imamo ovce, imamo kokoši i nešto bismo pripremili, no ne možemo jer bez frižidera teško je očuvati hranu. Imamo mi frižider, ali eto nemamo struju i nemaš ga gdje uključiti. Ljeti je teško. Idemo spavati s kokošima jer ne možeš stalno biti uz lampe i svijeću - jada se Milka Balać.

Ni njezinu suprugu Stevi nije lako. Htio bi on nešto napraviti oko kuće, ozidati, urediti, a za sve to treba struju, koje nema.

A Cikote su, kaže, nekada imale ne samo struju nego i svojevrsnu uličnu rasvjetu na kućama. Bilo je tu 86 kuća. Danas u Cikote nitko ne dolazi. Vidi se to i po staroj asfaltnoj cesti, kojom traktorom uglavnom prolazi susjed Dušan Krajnović kada sumještane odvozi k liječniku i slično.

Apelima stanovnika da Cikote dobiju struju pridružila se i Županija. Prema riječima zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine Miroslava Grozdanića, bilo je nekih obećanja još 2005. godine da bi trebao proći novi distributivni dalekovod, no od tada do danas sve ostaje po starom. Od obećanja nije se otišlo ni koraka dalje. Sama bi investicija stajala do četiri milijuna kuna.

U Cikotama danas živi devet stanovnika, no trostruko je veći broj onih koji u njih povremeno dolaze. Cikote su, naime, smještene na više od 500 metara nadmorske visine na Psunju i idealno su mjesto za odmor, ali onaj robinzonski, a ne za svakodnevni život.

(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike