Novosti
VIŠE MOGUĆNOSTI NAPLATE ALIMENTACIJE

Malobrojne majke tuže svekra i svekrvu zbog alimentacije
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Umirovljenici ionako prema vlastitoj savjesti pomažu djeci i unucima koliko god i kad god mogu

Vezani članci

ZAKON O PRIVREMENOM UZDRŽAVANJU

Alimentaciju za djecu od države u Osijeku prima 113 roditelja

Dok će većina samohranih majki u nedostatku alimentacije čekati povoljnu financijsku situaciju ili 'milost' bivšeg supruga, a velik dio i obratiti se nadležnom centru za socijalnu skrb te podnijeti zahtjev za alimentacijom iz državnog proračuna, rijetko tko će se obratiti sudu i tužiti baku i djeda, roditelje oca djeteta, jer iako na to imaju potpuno pravo.

Naime, kao što propisuje aktualan, tako će nakon 1. rujna i novi Obiteljski zakon i Zakon o privremenom uzdržavanju sadržavati točku prema kojoj se zbog neisplaćenih alimentacija mogu blokirati računi bakama i djedovima. Iako neslužbeno doznajemo da su u tijeku i prve blokade računa, u osječkom Centru za socijalnu skrb nije poznat ni jedan takav slučaj.

- Nije mi poznat nitko tko je tužio baku ili djeda, jer realno gledajući, oduvijek je postojala obiteljska solidarnost pa bake i djedovi pomažu svojoj djeci, odnosno unučadi. Činjenica je da mi u slučaju smrti roditelja, odnosno u slučajevima oduzimanja roditeljske skrbi tražimo srodnike, uglavnom bake i djedove, pa čak i dopuštamo udomiteljstvo, no da bi nekome od njih bio blokiran račun radi neplaćanja alimentacije, nije mi poznato, a prema zakonskim propisima da bi se uopće moglo dobiti alimentaciju od bake ili djeda, potrebno je najprije podići tužbu, što osječki CZSS nije učinio, a nisu mi poznati ni pojedinačni slučajevi - pojasnila je Jelica Klobučar, ravnateljica osječkog CZSS-a.

Neugodno iznenađena tom mogućnošću je i Marija Sužnjević, predsjednica osječkih umirovljenika i potpredsjednica Matice umirovljenika Hrvatske. Smatra, naime, da bake i djedovi trebaju pomagati svojoj djeci i unučadi, no bez prisile države. Umirovljenici su, kaže, populacija koja generacijama i prema vlastitoj savjesti pomaže koliko god i kad god može, no prisiljavanje plaćanja alimentacije Sužnjević drži besmislenim.

- Uzmite primjer umirovljenika udovca koji živi s jednom mirovinom. Nije mi jasno kako bi on uspio platiti režije, hraniti se i još plaćati alimentaciju za unučad. Svakako sam za to da roditelji utječu na svoju djecu i da ih savjetuju da moraju poštivati svoje obveze, ali da njihova postane obveza roditelja, to je apsurdno - kaže Sužnjević, upozoravajući da je na širem osječkom području, a sudeći prema općoj financijskoj krizi i u cijeloj Hrvatskoj, mnogo umirovljenika koji žive bez mirovine. “Oni zacijelo nisu u mogućnosti namiriti iznos potreban za plaćanje alimentacije svojoj unučadi”, kaže.

Kako bilo, mogućnost naplate alimentacije od baka i djedova na temelju Zakona o privremenom uzdržavanju i Obiteljskog zakona aktualna je duže vrijeme i bit će dio novog Obiteljskog zakona, ali ne kao novost već neiskorištena mogućnost. Jer većina majki prvo traži ovrhu nad plaćom ili imovinom bivšeg supružnika, odnosno pomoć države.

Marija MIHELIĆ
Država plaća alimentaciju

Alarmantan je podatak da čak dvije trećine roditelja ne plaćaju alimentaciju, a tijekom 2013. godine centri za socijalnu skrb donijeli su 2470 odluka o privremenom uzdržavanju, odnosno plaćanje alimentacije iz državnog proračuna te po isteku tri godine centri traže povrat sredstava koje je država u međuvremenu isplatila za uzdržavanje djeteta. Riječ je o pola iznosa zakonskog minimuma za uzdržavanje koji iznosi 937 kuna za dijete do šest, 1103 kune za dijete u dobi od 7 do 12 te 1213 kuna za dijete od 13 do 18 godina. Podsjetimo, prema podacima iz kolovoza, u osječkom CZSS-u trenutačno je 113 roditelja čijoj djeci država plaća alimentaciju, a rok od šest mjeseci na prvu uplatu Hrvatski sabor smanjio je na tri. Inače, isti postupak privremenog uzdržavanja može se odnositi i na baku i djeda.

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

Najčitanije iz rubrike