Novosti
GODIŠNJICA ZADNJIH PROSVJEDA

Seljaci: Više ne prosvjedujemo jer nas je sustav slomio i u nama ubio svaku nadu
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

Godina je dana od zadnjih seljačkih prosvjeda. Blokiralo je tada seljaštvo traktorima promet nezadovoljno neisplatom oko 40 posto poticaja i drugim. U 11 dana danonoćivanja na asfaltu poručivali su tada Banskim dvorima i ministru Jakovini da se s ceste neće maknuti do ispunjenja zahtjeva – prije svega isplate potpora u punom iznosu, a da bi onda odjednom, po već toliko puta viđenom scenariju, izostale teške riječi, prosvjednički redovi se “osuli”, traktori se jedan po jedan micali s ceste i odlazili za nagomilanim poslovima kući i na njive. Skupina baranjskih seljaka, predvođena prvakom Baranjske brazde Petrom Pranjićem, traktorima je bila krenula za Zagreb no zaustavljena je već kod Osijeka. Dočekali su ih specijalci, a Pranjić i ostali privedeni su na razgovor. Iako ti prosvjedi prvi put, tvrdili su prosvjednici, nisu imali “imenom i prezimenom” organizatora, nego su iza njih stajali svi seljaci, njihov stožer, dio njih dobio je “čestitku” - prekršajne prijave, poput trojca iz Đakovštine – Antuna Lasla s prijedlogom kazne od 15.000, a Matija Brlošić i Željko Fabric od po 10.000 kn.

– Kazne platiti nećemo jer nismo krivi, a nemamo ni novca za to, jer da ga imamo, ne bismo prosvjedovali - poručivao je tada Laslo, spreman novčanu kaznu zamijeniti radom za opće dobro.

Trojac je na koncu oslobođen kazni. Od tada seljaci više nisu prosvjedovali, no to ne znači, poručuju, da im je bolje.

- Spoznali smo da se ne možemo boriti protiv vjetrenjača, sustav nas je slomio, ubio i ono malo volje i nade u nama, naš seljački ponos i gordost. Sve prije i poslije toga je jalovo i isprazna priča. Godine prolaze, ne čini se ništa, agrarnu politiku nemamo. Mi seljaci imamo rješenje no nitko nas ne sluša. Uporno nas kažnjavaju za svaki iskorak – pendrek po leđima. Iako je od tih prosvjeda prošla godina, ja i udruga vodimo sudski spor, jer nas se želi kazniti s po 15.000 kn za prosvjede, a mi smo ih jedini uredno prijavili - kaže Pranjić.

Pomaci se, kaže, ipak osjećaju, no samo zbog ulaska u EU.

– Otvorene su granice za robno trgovanje, više se uopće i ne osvrćemo na domaće otkupljivače - priznaje Pranjić.

- Među seljake uvukla se melankolija i više nemaju volje nizašto. OPG-ovi stenju pod teretom prezaduženosti, besparice i prirodnih nepogoda pa se nemaju volje ni okupljati na cestama. Osnovno im je kako preživjeti - kaže predsjednik HPK Matija Brlošić. Ocjenjuje da domaćem seljaku standard i dalje pada, no da je u 2014. stanje s isplatom poticaja ipak nešto bolje – za oko 20 posto, no to ne pripisuje Ministarstvu poljoprivrede, nego Uniji, za koju ipak kaže da nije donijela očekivane efekte domaćem seljaku.

– Očekivali smo da ćemo po ulasku u EU imati urednije rokove plaćanja, no rokovi su i dalje krajnji - kaže Brlošić.S.Župan

MARIO PATAJAC

Udruga Naša zemlja

Više neću prosvjedovati, jer drugi sjede kod kuće

Poljoprivrednik iz Podgorača i predsjednik Udruge Naša zemlja, Mario Patajac, tek je prije mjesec dana dobio oslobađajuće rješenje na prekršajnu prijavu tešku 20-ak tisuća kuna. Ljetošnji prosvjedi bili su mu četvrti u kojima je sudjelovao, no, više neće. “Zašto da ja budem 14 dana na cesti, moj posao stoji, a drugi sjede kod kuće i prosvjede gledaju na TV-u?! A, zapravo smo svi u istom loncu, samo što jedni ostanu na poklopcu, a drugi su u kipućoj vodi. Išao sam zbog pravice, no, očito, treba se okrenuti sebi. Nema novih prosvjeda, jer je očito svima dobro, a nitko se ne pita pošto se naša pšenica izvozi u Bosnu”, kaže Patajac.

ŽALBE PREMA BRUXELLESU

Nova je u zadnjih godinu dana na seljačkoj sceni Udruga OPG-ova Život na čelu s Antunom Laslom, a zamišljena je kao sinergija struke i poljoprivrednika. “Naša adresa za nezadovoljstvo, otkako smo ušli u EU, je Bruxelles, kojem smo se ovih dana žalili i zbog načina kako je ministarstvo 'kreiralo' novac od izravnih plaćanja iz EU-a, jer držimo da 85 % tih sredstava, a ne – kakav je prijedlog samo trećina - trebaju ići obiteljskim gospodarstvima, a manje velikim korporacijama. No, nije isključeno da u budućnosti novih prosvjeda neće biti, s tim da smo prvo za razgovor”, kaže Laslo.

Možda ste propustili...