Novosti
U ČETVRTAK SE OTVARA NAJVEĆA ROBNA KUĆA S NAMJEŠTAJEM U REGIJI

Nakon Zagreba, Ikea planira i gradnju robnih kuća u Splitu i Rijeci
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Kupci će birati između gotovo 10 tisuća artikala i to svih sedam dana u tjednu

Vezani članci

ŠTO DOLAZAK ŠVEDSKOG DIVA ZNAČI ZA DOMAĆU TRGOVINU I INDUSTRIJU

Ikea će zauzeti i do 20 posto hrvatskog tržišta namještaja

Nakon šest godina gradnje robne kuće na 30 tisuća četvornih metara i uloženih čak 100 milijuna eura, švedski trgovački div Ikea sutra (21. kolovoza) otvara vrata svog prvog prodajnog centra u Zagrebu.

U Ikei napominju kako je riječ o najvećoj robnoj kući ove tvrtke na području regije u kojoj će kupci imati priliku birati između gotovo deset tisuća artikala i to svih sedam dana u tjednu, a posao u ovoj prodavaonici namještaja i opreme za uređenje kućanstva, posao je za sada pronašlo 338 osoba, dok potraga za novim zaposlenicima stalno traje.

- Nije bilo lako sve izdržati ovih šest godina, ali na to sada možemo gledati sa smiješkom. Ovo je iskustvo iz kojega smo učili i mi, ali i Hrvatska kao država i vjerujem da će ubuduće svima biti lakše. Naša je intencija bila da otvorimo robnu kuću u svim glavnim gradovima u regiji, odnosno u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, dok u Bukureštu u Rumunjskoj već imamo jednu poslovnicu, ali tamo želimo otvoriti još jednu. Zagreb smo riješili i sada dolaze na red Beograd i Ljubljana. Po pitanju Hrvatske u planu je gradnja i robne kuće u Splitu, gdje smo već gledali i potencijalno zemljište te u Rijeci, ali tek što nakon nekoliko godina budemo vidjeli kako funkcionira zagrebačka robna kuća. Recimo i kako nam je u Srbiji intencija otvoriti pet robnih kuća. Kojim ćemo redom graditi ovisi o brzini rješavanja administracije, a mi imamo potencijala i snagu da paralelno gradimo nekoliko robnih kuća - naglasio je Igor Štefanac, regionalni voditelj odnosa s javnošću za Ikeu.

S obzirom na to da se po pitanju otvaranja Ikee oglasila i hrvatska drvna industrija, u Ikei kažu kako od hrvatskih dobavljača već 30 godina rade s Tvinom iz Virovitice, a u tijeku su i pregovori s još nekoliko hrvatskih tvrtki.

– Suradnja još uvijek nije na onoj razini koju bismo mi željeli, a problem su kapaciteti. Mi ne tražimo dobavljače samo za Ikeu u Zagrebu ili Grazu, već one koji mogu opskrbiti najmanje cijelo europsko, ako ne i svjetsko tržište. S druge strane prijeko je potrebno zadovoljiti i konkurentnost s cijenama, a što je velikom dijelu proizvođača problem. Po pitanju naše konkurencije mi jesmo za zdravu konkurenciju, a kupci će presuditi tržištu - zaključuje Štefanac.

Nefreteta Z. EBERHARD
KAKO DOĆI DO IKEE

Robna kuća Ikea otvara se 21. kolovoza u 10 sati i radit će svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedjeljom, kada je otvorena do 18 sati. Za sve Osječane i Slavonce dobra stvar je činjenica da je Ikea smještena prije samog ulaska u grad Zagreb. Tako autocestom do robne kuće treba približno dva sata, a dolazite li iz smjera Slavonije nužno je izići na izlazu Zagreb - poslovna zona istok. Za kupovinu u Ikei najbolje je prethodno proučiti katalog i web stranicu na hrvatskom jeziku, a recimo kako je plaćanje moguće svim karticama i to na rate, pa i kredit Zagrebačke banke. Ono čime se Ikea misli nametnuti kupcima je i mogućnost isprobavanja svog namještaja u samoj robnoj kući, ali i povrata namještaja pa čak i nekoliko godina nakon kupovine. Posebna atrakcija je i trgovina sa švedskim prehrambenim artiklima, igraonica u kojoj je moguće dijete ostaviti besplatno do sat vremena.

HRVATI OPSJEDNUTI BALKONIMA

Ikea je prije otvaranja robne kuće u Hrvatskoj obavila i istraživanje lokalnog tržišta i navika kupaca. Rezultati do kojih su došli pokazuju da 79 posto stanovnika u Hrvatskoj ne živi samo, a 57 posto stanovništva živi u stanovima. Također, zanimljivo je da je 88 posto nekretnina u vlasništvu njihovih stanara, a pokazalo se da je jedan od najvažnijih prostora u hrvatskim kućanstvima - balkon. Stoga je u lokalnoj prilagodbi zagrebačka Ikea dala prikaz uređenja čak 17 balkona, ali i uređenja stanova s visokim stropovima te naglasak na popularnom modernom uređenju koje se pokazalo omiljenim u naših građana.

338 osoba zaposleno je u prvoj Ikei u Hrvatskoj