Osijek
ZRAČNA LUKA: PARKIRANJE SE PLAĆA, NO MNOGI SE “SNALAZE”

Jedan plati parkiranje pa
digne rampu, drugi se
prošvercaju na njegov račun
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.
Formiraju se dvije kolone pred rampom - u jednoj su oni koji plaćaju, u drugoj oni koji to ne žele

Kolona automobila nakon večernjeg leta na liniji Dubrovnik - Osijek izlazi s parkirališta Zračne luke Osijek. Na izlazu ih dočekuje rampa koja sprječava prolazak automobila, dok se u automat ne ubaci dovoljno novca da se podigne i propusti vozilo.

Rampa bi trebala propuštati jedno po jedno vozilo, međutim, s obzirom na to da postoje dva prometna traka, događa se zanimljiva i pomalo neočekivana stvar: formiraju se dva reda vozila, pri čemu u lijevoj ostaju oni koji uredno plaćaju parkiranje, dok su se u desnoj naredali automobili čiji vozači, čim se rampa podigne, iskoriste situaciju i paralelno projure, ne plativši naknadu za parkiranje.

Ova scena, kojoj je bio nazočan i potpisnik ovih redaka, navodno se, kako tvrde upućeni, sve češće događa nakon domaćih i inozemnih letova koje ovoga ljeta ZL Osijek ima popriličan broj. Podsjetimo, svakoga dana s piste u Klisi leti se na relaciji Osijek - Zagreb, a jednom ili dvaput tjedno za Split, Rijeku, Dubrovnik i britansku prijestolnicu London. Direktor osječkog aerodroma Domagoj Marinić bio je začuđen kada smo ga upitali zna li da se ovo događa.

“Moram priznati da mi je ovo prvi glas. U pravilu za vrijeme dnevnih letova na toj rampi dežura po jedan zaposlenik Zračne luke, ne toliko da bi kontrolirao plaćaju li vozači parkiranje ili ne, nego više zbog putnika izvan Osijeka koji možda ne znaju princip plaćanja pa im naši djelatnici pomognu ako nešto zapne, da se ne bi stvarale nepotrebne gužve. No, očito, kada je u pitanju večernji ili noćni let, građani se snalaze na svakakve načine”, komentira Marinić.

Ostali građani koji se nisu “švercali”, nisu bili presretni što drugi koriste njihovo plaćanje. “Možda bih trebao biti solidarniji, ali zašto sam ja budala koja treba platiti, a netko drugi ne?! Uostalom, smiješno mi je da netko s BMW-om ili Mercedesom, a baš takve sam vidio u desnoj, 'švercerskoj' koloni, nema pet kuna, koliko stoji sat parkiranja ako se zadržiš duže od 15 minuta, odnosno ako si došao nekoga dočekati”, požalio se jedan građanin.

Marinić naglašava kako su simboličnu cijenu parkiranja zadržali upravo kako bi izbjegli ovakve situacije. “Kad su češći letovi tek krenuli, imali smo pojavu da su građani, očito nenaviknuti na plaćanje parkiranja na aerodromu, svoja vozila ostavljali pokraj ceste, prije rampe. To smo riješili u dogovoru s gradskim službama, a morat ćemo i ovo. Nije problem da mi gubimo neki veliki novac zbog 'švercanja', nego samo da se poštuju pravila, posebice jer smo uveli i povoljnije dnevne, tjedne i mjesečne karte za parkiranje. Zato ćemo dežurne djelatnike na rampu postaviti prije i nakon svih letova. Znamo da je situacija teška, ali ovdje se radi samo o pet ili deset kuna”, najavljuje Marinić.

Tomislav LEVAK
CIJENE PARKIRANJA NA AERODROMU

Parkiranje po satu od 1. do 8. sata - 5 kn/sat

Dnevna karta - 40 kn

Izgubljena kartica - 200 kn

2 dana - 60 kn

3 dana - 76 kn

4 dana - 88 kn

5 dana - 100 kn

6 dana - 110 kn

7 - 9 dana - 120 kn

10 - 13 dana - 140 kn

14 dana - 170 kn

15 - 31 dan (mjesečna karta) - 200 kn

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike