Regija
NASTAVLJA SE OBNOVA

Uklonjene sve urušene zgrade u poplavljenim selima Cvelferije
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

GUNJA - Nakon poplave koja je sredinom svibnja poharala sela u istočnom dijelu županjske Posavine 123 zgrade bile su potpuno srušene ili su ostale u ruševnom stanju. Zbog dugotrajnog djelovanja visoke vode narušena su statička svojstva njihovih konstruktivnih elemenata koji su se potpuno ili djelomično urušili.

Rušenje je počelo 9. srpnja kada su prvi bageri uvedeni u posao i sada, nakon četrdesetak dana, na poplavljenom području županjske Posavine uklonjene su sve urušene zgrade, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Građevinska je inspekcija prioritetno i preventivno pristupila organizaciji uklanjanja ostataka urušenih zgrada kako bi spriječila da te velike količine građevinskog otpada ne postanu leglo i klica moguće zaraze. Urušene zgrade nalazile su se na području Gunje, Rajevog Sela i Račinovaca.

Ukupno ih je bilo 123, od čega u Gunji 37, u Rajevom Selu 28, a na području Račinovaca 58. Za potrebe uklanjanja urušenih zgrada formirane su dvije lokacije za privremeno odlaganje građevinskog otpada. S područja Rajevog Sela i Gunje građevinski je otpad dopreman na privremenu lokaciju u Gunji. U ta dva naselja ukupno je uklonjeno 65 urušenih zgrada i prikupljeno 7456 kubika građevinskog otpada. Građevinski je otpad drobilicom usitnjen i spreman je za reciklažu. Prilikom uklanjanja 58 ruševnih zgrada u naselju Račinovci prikupljeno je 6176 kubika građevinskog otpada. On je privremeno odložen na lokaciji u Račinovcima, na kojoj će biti usitnjen drobilicom te recikliran. Paralelno s uklanjanjem urušenih zgrada priprema se uklanjanje zgrada koje su na temelju procjene građevinske štete svrstane u IV. kategoriju. To su zgrade koje nisu urušene, ali su njihova oštećenja tolika da se ne isplati sanacija.

Iz Ministarstva napominju da je prema pojmovniku Zakona o gradnji, zgrada svaka građevina namijenjena boravku ljudi, odnosno smještaju životinja, biljaka i stvari.M.Lešić Omerović

123

zgrade se urušile nakon poplave

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike