Crna kronika
PROVALA U OBITELJSKU KUĆU

Lopov u Antunovcu iz ormara ukrao više od pedeset tisuća kn!
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.
Lopov je ušetao u otključano dvorište i odnio novac

ANTUNOVAC - Desetci tisuća kuna ukradeni su iz dva doma u Osječko-baranjskoj županiji u proteklih pet dana. Prva žrtva ostala je bez velikog iznosa novca na prijevaru, dok je druga pokradena. Proteklog su vikenda čak 11 policijskih uprava, među kojima su i osječko-baranjska, virovitičko-podravska te vukovarsko-srijemska, zabilježile više od dvadeset provala i krađa iz obiteljskih kuća, stanova i vikendica.

Prekjučer je prijepodne lopov ušao u otključano dvorište kuće u Ulici braće Radić, u Antunovcu te je iz ormara u kući ukrao, kako neslužbeno doznajemo, više od 50.000 kuna.

Prošlog četvrtka bez nekoliko desetaka tisuća kuna ostala je 68-godišnjakinja u Dražu. Njoj je na kućni prag došao par, lažno se predstavivši kao policajci. Rekli su ženi da im preda novac da bi evidentirali serijske brojeve novčanica. Prevaranti su s novcem nestali u nepoznatom smjeru, a Baranjka je ostala bez životne ušteđevine.

U općoj krizi i besparici ukradene svote novca većini građana zvuče kao fikcija, no lopovi su očito znali gdje treba tražiti. Problem je i u tome što se ljudi nerijetko “pohvale” da imaju nekog novca u kući. To je skupo stajalo i 36-godišnju Osječanku.

- Podigli smo iz banke kaparu za kuću. Donijeli novac kući i već sljedeće jutro bili smo pokradeni. Na žalost, suprug je rekao na jednom mjestu da kupujemo kuću i očito je ta informacija došla do lopova koji ni dandanas nije uhvaćen - kaže Osječanka. Iz policije upozoravaju građane da i sami poduzmu određene korake samozaštite da ne budu žrtve kradljivaca.

- Nemojte razglasiti na sva zvona da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem..., lopovi znaju da ondje treba tražiti. Ako putujete, novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, nego ih pohranite na sigurno mjesto kao što su trezori, ili ih dajte na čuvanje osobama od povjerenja, samo su neka od upozorenja policije.

Sandra LACIĆ
KROZ PROZORE I VRATA NA TERASI ULAZI 80 POSTO PROVALNIKA

Iz MUP-a kažu da su uobičajena mjesta za ulazak provalnika - vrata i prozori. Oko 80 posto vještih provalnika ulaze u kuću kroz prozore i staklena vrata na terasama. Samo nekoliko sekundi, minimalna potrebna snaga, eventualno odvijač kao alat i većina prividnih prepreka je savladana. Neosigurani prozori u nagibnom položaju predstavljaju pozivnicu provalnicima, a normalne rebrenice također nisu nikakav problem. Kada se prilikom pokušaja provale čini da neće uspjeti, provalnici obično posežu za posljednjom opcijom, a to je razbijanje stakla na vratima ili prozorima te nesmetano otvaranje brave s unutarnje strane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike