Ekonomija
EK UVODI IZVANREDNE MJERE

125 milijuna eura za poljoprivrednike
Objavljeno 20. kolovoza, 2014.

Vezani članci

MINISTARSTVO TRAŽI NOVA TRŽIŠTA

Hrvatski voćari očajni - stižu jeftini poljski viškovi

Nakon sastanka zemalja članica održanog prošlog tjedna u Europskoj komisiji o pitanju ograničenja izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a na tržište Ruske Federacije, Europska komisija je 18. kolovoza 2014. priopćenjem najavila uvođenje izvanrednih mjera potpore za proizvođače voća i povrća Europske unije. Izvanredne mjere uvode se, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, radi rješavanja novonastalih problema na tržištu, a stupile su na snagu 18. kolovoza.

Mjere su u ovom trenutku posebno usmjerene na rajčice, mrkvu, bijeli kupus, papriku, cvjetaču, krastavce, gljive, jabuke, kruške, bobičasto voće (maline, kupine …), stolno grožđe i kivi.

“Europska komisija ocjenjuje da su u ovom trenutku ovi proizvodi posebno ugroženi s obzirom na to da se ovo voće i povrće nalazi u fazi početka berbe ili je u punoj berbi i da za većinu navedenog voća i povrća ne postoji novo raspoloživo alternativno tržište izvan EU-a. Za voće i povrće koje dospijeva kasnije, naročito agrumi (za nas značajne mandarine) očekuje se donošenje mjera prije početka berbe”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Valja navesti da najavljene izvanredne mjere uključuju i

mjeru povlačenja proizvoda za besplatnu distribuciju kojom se povučeno voće i povrće s tržišta donira karitativnim tijelima i ustanovama, školama, bolnicama, ustanovama za stare i nemoćne te kaznionicama uz isplatu operatoru – isporučitelju povučenog voća i povrća s tržišta potpore po kg proizvoda, a uz mogućnost dodatne potpore za troškove sortiranja i pakiranja i troškova transporta do primatelja pomoći. Također uključuju i mjeru zelene berbe kojom se provodi kompletna berba nedozrelih proizvoda na određenoj površini prije nastupanja tehnološke zriobe, potom mjeru neubiranja plodova kojom se s određene površine u okviru normalnog proizvodnog ciklusa ne provodi prodaja proizvedenog proizvoda. Proizvođači koji se pridržavaju okvira provedbe mjera zelene berbe i neubiranja ostvaruju prava na financijsku kompenzaciju koja se isplaćuje po hektaru voća i povrća.

Za provođenje navedenih izvanrednih mjera Europska komisija je izdvojila 125 milijuna eura. Mjere će se provoditi do kraja studenoga 2014. godine, a uvažavati će se retroaktivno poduzete mjere koje su provedene najranije s danom 18. 8. 2014. U svezi s detaljima provedbe tih mjera u tijeku je donošenje provedbenih akata Europske komisije kojim će se detaljnije precizirati visine naknada i kompenzacije proizvođačima za voće i povrće, kao i ostali tehnički elementi provođenja mjera, a koji će se razmatrati već na sastanku predviđenom za 22. kolovoza 2014. U skladu s tim i prema potrebi Ministarstvo poljoprivrede donijet će nužne podzakonske akte za njihovu provedbu. U daljnjim koracima Europska komisija je najavila da će razmatrati stanje na tržištu te sukladno potrebi proširivati listu proizvoda voća i povrća ili po potrebi donositi nove mjere u cilju stabilizacije EU tržišta voća i povrća, a tako i cjelokupnog tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

“U svezi s daljnjim koracima i odlukama Europske komisije o ovim i mogućim budućim mjerama Ministarstvo poljoprivrede će priopćenjima informirati zainteresiranu javnost, a u idućem tjednu, nakon sastanka u Bruxellesu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održat će sastanak s proizvođačima voća i povrća na kojem će se proizvođače upoznati s navedenim mjerama”, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.Z.Rupčić

Glavni korisnici pomoći

POLJSKA l LITVA l BELGIJA l NIZOZEMSKA

U MJERAMA MOGU SUDJELOVATI SVI VOĆARI I POVRĆARI IZ EU-a

U najavljenim izvanrednim mjerama mogu participirati svi proizvođači voća i povrća u Europskoj uniji kao članovi proizvođačkih organizacija, ali i kao neudruženi samostalni proizvođači. Pristup mjerama je dobrovoljan, odnosno o korištenju mjera odlučuje sam proizvođač ili proizvođačka organizacija, a u skladu s procjenom da li im ponuđene mjere odgovaraju u smislu ponuđene financijske nadoknade.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike