Novosti
SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE U 2014.

Slavonija najviše daje, ali i prima sezonskih radnika
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.

Vezani članci

BUDUĆNOST I ZARADA SU U EUROPI

10.000 hrvatskih građana u lovu na radno mjesto u EU

Kada je u pitanju sezonsko zapošljavanje Osječko-baranjska županija u domaćim je razmjerima u jedinstvenoj poziciji. Istovremeno je na listi županija koje najviše sezonaca daju, ali i primaju. To nije ništa neobično, jer s područja Slavonije na Jadran odlazi mnoštvo radnika u turizam i ugostiteljstvo, a razlog tome jesu naše dobre i brojne ugostiteljske škole. S druge strane, dosta se ljudi zapošljava u sezonskim poslovima u poljoprivredi, a to je opet domicilna djelatnost u Slavoniji i njezinoj najvećoj županiji.

- Možemo samo djelomice biti zadovoljni ovakvim podacima, jer riječ je o sezonskim poslovima nakon kojih se naši Slavonci vraćaju svojoj svakodnevici - nezaposlenosti. No ovakav odlazak tumačim kroz pitanje motivacije, odnosno želju za osiguranjem vlastite egzistencije. Kako drugačije protumačiti da bez obzira na obrazovanje odlazimo i prihvaćamo bilo kakav posao. U ovakvoj gospodarskoj situaciji alternativa je odlazak iz Hrvatske - razmišljanje je Željka Kraljička, osječko-baranjskog dožupana.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i uz njihovo posredovanje, u prvih sedam mjeseci ove godine zaposleno je 37.265 sezonaca. Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko–neretvanskoj, Istarskoj, Šibensko–kninskoj, Primorsko–goranskoj, Zadarskoj i Osječko–baranjskoj županiji. Očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (nešto više od 20 tisuća) te trgovini na veliko i na malo.

- Priprema za ovogodišnju turističku sezonu počela je u studenome i prosincu 2013. godine, a aktivno se nastavila i u siječnju i veljači. Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar, Slavonski Brod - priopćili su iz HZZ-a.

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 11.451 osoba, a najviše u administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 2875, prerađivačkoj industriji – 1832 i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1514.

U segmentu zapošljavanja u mjestu prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je ukupno 13.066 osoba, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti HZZ-a. Ono raste iz godine u godinu pa je prošle godine zabilježen najveći broj zapošljavanja i prvi put ta je brojka prešla granicu od 40 tisuća zaposlenih sezonaca.D.Kuštro

Više posla za žene

S evidencije osječkog zavoda HZZ-a na sezonskim poslovima zaposleno je 2711 osoba. Zanimljivo, više je zaposlenih žena nego muškaraca. U sedam mjeseci ove godine zaposleno je 1629 žena naspram 1082 muška sezonca.

3397

konobara zaposleno je u sezoni i najviše ih je na listi pojedinih zanimanja. Slijede prodavači, sobarice i kuhari

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila