Novosti
PROVJERA REGISTRA BRANITELJA

Lažni branitelji: Spominjalo se da ih je i do 150.000, a godinu i pol nakon objave registra MUP podnio 40 kaznenih prijava
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.
Ministarstvo branitelja sve prijave na registar prosljeđuje policiji

Od objave Registra hrvatskih branitelja policija je do sredine kolovoza nadležnim državnim odvjetništvima podigla četrdesetak kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su stjecani lažni statusi branitelja.

To je zapravo i jedina konkretna brojka koju smo nakon višetjednih napora i niza dopisa i upita uspjeli dobiti iz tri ministarstva – hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova (Ravnateljstvo policije) – pod čijom se ingerencijom bar djelomice nalazi ovaj registar.

Podsjetimo, u Registru branitelja koji je objavljen 19. prosinca 2012. nalazi se 501 tisuća branitelja, a izazvao je veliku pozornost javnosti zbog nekih procjena da je u njemu čak 150 tisuća "lažnih branitelja". Nadležne osobe ni jednoga od tri ministarstva nisu nam odgovorile na taj, kao ni na još nekoliko upita u vezi s registrom, konkretno koliko je imena eventualno do sada izbrisano iz registra, odnosno tko i kako provodi istražne radnje te u kojem slučaju ministarstvo može pristupiti brisanju lažnih branitelja iz registra.

"Vezano uz upit o načinu postupanja po zaprimljenim prijavama o nekom obliku nepravilnosti u vezi sa stjecanjem statusa branitelja i HRVI-ja, policija postupa u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima", odgovoreno nam je samo okvirno iz Ravnateljstva policije.

Podsjetimo, u ožujku prošle godine Ministarstvo branitelja, MORH, Ravnateljstvo policije i Državno odvjetništvo dogovorili su zajedničko povjerenstvo u kojem će se objedinjavati svi podatci, stvarati jedinstvena baza podataka dostupna svim institucijama za utvrđivanje i progon lažnih branitelja, kako bi se utvrdio stvaran i konačan popis branitelja. Pod nepravilnostima se podrazumijevaju prijave protiv pojedinaca za koje građani smatraju da su na nezakonit način priskrbili status hrvatskog branitelja, ali i tehničke pogreške u osobnom ratnom putu hrvatskih branitelja.

"Sve zaprimljene prijave na Registar branitelja, bilo potpisane, bilo anonimne, a njih je nekoliko tisuća, prosljeđujemo Ravnateljstvu policije", navode u Ministarstvu branitelja. "Iako svrha Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije da bude 'lista za odstrjel', registar može biti pomoćni alat u istražnim i sudskim procesima nadležnih institucija. Osim što je to najčasniji popis koji je Republika Hrvatska mogla objaviti u svojoj povijesti, radi se o multifunkcionalnoj platformi koja je Ministarstvu branitelja pomogla u rješavanju statusnih pitanja, transparentnosti prilikom dodjele stanova, stipendija, ali i provedbi znanstveno-istraživačkog projekta u kojem smo nastojali otkriti obolijevaju li i umiru li hrvatski branitelji ranije u odnosu na opću populaciju", zaključuje ministar branitelja Predrag Matić.

Tomislav LEVAK
Evidentirano gotovo 1600 predmeta

Niti iz jednoga od tri ministarstva kojemu smo poslali upite nismo dobili konkretan odgovor koliko je do sada dobiveno prijava u vezi s Registrom branitelja. Prema zadnjim pronađenim podatcima Ravnateljstva policije, na dan 13. rujna 2013. na razini policijskih uprava evidentirano je ukupno 1580 predmeta. Najviše ih je bilo u PU splitsko-dalmatinskoj 314, zatim u PU karlovačkoj 239 i u PU zadarskoj 131, dok je najmanje predmeta bilo u PU međimurskoj 17, dubrovačko neretvanskoj 19, istarskoj 20, šibensko-kninskoj 26. U PU vukovarsko-srijemskoj tada je zaprimljeno 117 predmeta.

NA LISTI SAMO ČLANOVI HVO-a KOJI SU BILI I ČLANOVI HV-a

Na pitanje koliko je u Registru hrvatskih branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je u ratu djelovalo na području Bosne i Hercegovine, Ministarstvo branitelja također je odgovorilo prilično neodređeno. "Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelj, hrvatski branitelj je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine) organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata. Dakle, u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata moguće je pronaći isključivo pripadnike HVO-a koji su u nekom trenutku bili i pripadnici HV-a", odgovorili su iz Ministarstva.

Registar je Ministarstvu branitelja pomogao u rješavanju statusnih pitanja, ističe ministar Matić

NEKOLIKO TISUĆA

PRIJAVA JE POSLANO RAVNATELJSTVU POLICIJE

Možda ste propustili...