Kultura
10. DANI DIOKLECIJANA

Sva publika na Peristilu gledala mjuzikl “Diokles” odjevena u rimske toge
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.

SPLIT - Premijerom mjuzikla “Diokles” na splitskom Peristilu otvoreni su 10. Dani Dioklecijana, nakon čega je u Podrumima Dioklecijanove palače održana svečana večera s carem, a na Voćnom trgu Dan antike.

Libreto za mjuzikl “Diokles” napisao je Vedran Matošić, glazbu Jovica Škaro, dok je redatelj mjuzikla Ivan Leo Lemo. U ulogama Dioklecijana i Priske nastupili su glumci Ivo Perkušić i Zorana Kačić.

Inače, manifestacija Dani Dioklecijana počela je teatrom cara Dioklecijana u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a nastavljena je otvorenjem izložbe “Tribute to Robert Adam”, akademskog slikara Vjekoslava Stipice. U podne na splitskoj Rivi prezentiran je original makete Dioklecijanove palače koja je rekonstruirana prema izgledu iz 305. godine. Nakon izlijevanja u bronci bit će postavljena na jedno od značajnih mjesta u gradu. Splićani i njihovi gosti na Rivi također su se mogli okrijepiti uz atičku hranu i piće.

U večernjim satima ispred Podruma postrojila se svečana povorka i krenula zajedno s kočijom na kojoj su se, kao car Dioklecijan i njegova žena Priska, nalazili splitski glumac Ratko Glavina i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić. Povorka je s Rive krenula put Podruma, Marmontove, preko Zlatnih vrata sve do Peristila, gdje su održani starorimski nogomet, ples Rimljanki i borbe gladijatora. Program je završen koncertom grupe 'Repassage' i nastupom DJ-a Dioklecijan.

Sljedećih dana svi posjetitelji će na Danima Dioklecijana moći uživati u dobroj hrani i piću iz rimskoga doba te u postrojavanjima rimskih legija. Ove su godine na manifestaciji brojni sudionici, među kojima udruga 'Sedmi vjetar' s Teatrom cara Dioklecijana, udruga 'Starih zanata' zadužena za Dane antike na Voćnom trgu, 'KAM Hrama' i dječji zbor 'Srdelice'. Iz Rima je stigla udruga 'Gens Jvlia' koja je zajedno s udrugom 'Dioklecijanova legija' predstavila postrojavanje legije i borbe gladijatora na Rivi i Peristilu. Jučer je u Dioklecijanovim podrumima održana rimska gozba. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike