Regija
USPJEH KARMELE MIĆAN

14-godišnja šahistkinja iz Piškorevaca
putuje na EP za mlade šahiste u Gruziju
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.

PIŠKOREVCI – Četrnaestogodišnja šahistkinja, majstorska kandidatkinja Karmela Mićan iz Piškorevaca, koja trenutačno igra za žensku ekipu ŠK Mornar iz Splita, uskoro putuje u Gruziju, u Batumiju, gdje će se od 18. do 29. listopada održavati Europsko prvenstvo za mlade šahiste, a što je Karmeli odlična prigoda za potvrdu svog šahovskog uspjeha i strelovitog uspona u tom sportu. Na šahovski ju Olimp u posljednje tri godine vodi trener, majstorski kandidat Zdravko Šolić iz Strizivojne. Za put u Gruziju – avionsku kartu i troškove, Karmeli je potrebno 7000 kuna; iznos je to za čije joj je 'zatvaranje' potrebna pomoć drugih. Spremnost da joj financijski pomogne u odlasku u Gruziju izrazio je Grad Đakovo, a očekuje se i razumijevanje drugih.

– Računam da ću danas-sutra ući u vrhunski šah - kaže Karmela - a takvu joj budućnost predviđa i trener Šolić.

Za mladom piškorevačkom šahistkinjom već je niz rezultata: 2011. godine na pojedinačnom kadetskom prvenstvu županije u Đakovu za djevojčice do 11 godina osvojila je drugo mjesto, a na međužupanijskom prvenstvu u Požegi za isti uzrast bila je prva, dok je na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Rapcu za djevojčice do 11 godina bila četvrta. U 2012. na Otvorenom prvenstvu OBŽ za kadetkinje do 15 godina u Našicama bila je treća, na Kadetskom prvenstvu u Đakovu također treća, a na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Osijeku za djevojčice do 13 godina šesta. U 2013. godini Karmela Mićan bila je prva na Otvorenom prvenstvu OBŽ-a u Našicama među kadetkinjama do 15 godina, dok je na Kadetskom prvenstvu u Đakovu bila druga. Pobjedu je Karmela odnijela i na Danu sjećanja za Vukovar u Slavonskom Brodu kada je nastupila s kadetima, dok je drugoplasirana bila na Kadetskom prvenstvu u Đakovu. Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Splitu za djevojčice do 13 godina mlada Piškorevčanka osvojila je drugo mjesto i plasman na spomenuti EP u Gruziji. Prošle godine Karmela je igrala i na državnom ekipnom školskom natjecanju u Poreču – OŠ M. Gupca osvojila je drugo mjesto, a gdje je Karmela igrala prvu ploču.

- U ovoj godini Karmela je osvojila drugo mjesto na OP-u OBŽ za kadetkinje do 15 godina, a na Pojedinačnom prvenstvu u Novoj Gradiški prvo mjesto. Druga je bila na Danu Brodsko-posavske županije, a prva za Dan grada Slavonskog Broda. Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Kaštel Štafiliću za kadetkinje do 15 godina bila je druga te se plasirala na EP 2015 u Poreču - nabraja uspjehe trener Šolić.

- Na državnom školskom ekipnom natjecanju u Poreču, OŠ M. Gupca osvojila je prvo mjesto, a gdje sam igrala prvu ploču i imala 100-postotni učinak - kaže Karmela, čiji je brat Mato također šahist. Pozvana je bila i za kadetsku reprezentaciju Hrvatske za sudjelovanje na prvenstvu zemalja EU u Murecku, u Austriji, od 29. srpnja do 7. kolovoza, gdje je u uzrastu do 15 godina osvojila prvo mjesto. S. Župan

Za put u Gruziju – avionsku kartu i troškove, Karmeli je potrebno

7000

kuna

Najčitanije iz rubrike