Regija
PO TREĆI PUT ODRŽANO ROKOVO

350 stanovnika Lacića oživjelo stare narodne običaje
Objavljeno 19. kolovoza, 2014.

LACIĆI - U Lacićima se ponovo čuo zvuk starih traktora Lanz i Zadrugar, te vršalice koja je nekada u vrijeme žetve obilazila seoska dvorišta. Posao vršidbe prikazao je uz pomoć mještana Slavko Vukšić- Gašo dovezavši svoje strojeve od kojih su neki spašeni s otpada i nakon pola stoljeća besprijekorno rade. Vršidbom je i počela treća po redu manifestacija Rokovo u Lacići kojom stanovnici toga maloga mjesta od samo 350 stanovnika obilježavaju zavjetni blagdan svog zaštitnika svetog Roka.

Kako se nekada živjelo u starim seoskim kućama podsjetila je udruga žena Lacići uredivši etnosobu s namještajem i uporabnim predmetima kućanstva od kojih su neki i stariji od stotinu godina. Jedna od najstarijih mještanki, 84-godišnja gospođa Tivanovac, podsjetila je kako se nekada ustajalo u četiri sata ujutro. Hranilo se blago i kretalo na polje, a radilo se uz pjesmu i veselje.

- Mještani ovoga maloga mjesta pokazali su veliku volju i zalaganje pripremivši događaj na kojemu je sudjelovalo oko tisuću ljudi, što je dobar primjer druženja i čuvanja izvorne tradicije – rekao je načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković izrazivši posebno zadovoljstvo što su manifestaciju čiji je glavni sadržaj čuvanje tradicije i običaja organizirali upravo mlađi mještani.

Na Rokovu su nastupila i kulturno-umjetnička društva Crkvari i Jasen iz Šaptinovaca, održano je natjecanje u potezanju konopa, a četrdesetak ekipa pokazalo je svoju vještinu u pripremanju čobanca.

Selo Lacići prema popisu iz 2011. ima 351 stanovnika u 127 domaćinstava. U selu se nalazi crkva sv. Karla Boromejskog i područna četverogodišnja osnovna škola. Od organizacija i udruga djeluju Nogometni klub Viktorija i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je nedavno proslavilo osamdesetu obljetnicu.(I. K.)

Najčitanije iz rubrike