Novosti
MOL JE KUPAC NAFTE BORACA ZA NEOVISNOST

Nafta iračkih Kurda pretovarena u Omišlju
Objavljeno 17. kolovoza, 2014.

Pošiljka sirove nafte iz iračkog Kurdistana stigla je u luku u Omišlju. Kupac nafte mađarska je naftna kompanija MOL i namijenjena je preradi u njenim rafinerijama, objavili su Reuters i Jutarnji list.

Vlada iračkog Kurdistana koja se bori protiv radikalnih militanata Islamske države, s Bagdadom vodi pravnu bitku oko prava na neovisnu prodaju nafte. Prema pisanju Reutersa, Kurdi su posljednjih mjeseci uspjeli nepoznatim kupcima isporučiti nafte u vrijednosti oko 350 milijuna dolara. Kurdi su ove godine izgradili priključak na turski naftovod, a nafta se ukrcava u tankere u luci Ceyhan u istočnom Sredozemlju. Iračke vlasti u Bagdadu uspjele su dosad blokirati dva tankera tražeći zaplijene tereta zbog čega su se Kurdi okrenuli isporukama na otvorenom moru, odnosno pretovarima nafte s broda na brod.

U hrvatsku luku Omišalj stigla je pošiljka koja je pretovarena prošli tjedan ispred malteške obale, s tankera Kamarija na manji brod pod nazivom United Carrier, koji je u vlasništvu grčke kompanije Marine Management Services. Glasnogovornica MOL-a u Mađarskoj odbila je za Reuters komentirati slučaj.

Irački Kurdi su od 2012. prodavali manje količine nafte koju su prevozili cestom u Tursku. Priključkom na turski naftovod sada se do luke Ceyhan prevozi oko 120 tisuća barela nafte dnevno. Najavili su kako namjeravaju povećati prodaju nafte na oko milijuna barela dnevno, što bi im omogućilo financiranje borbe za neovisnost.(D.Pav.)

TRŽIŠTE JE SLOBODNO

Navode o dostavi nafte iračkih Kurda u Omišalj komentirao je predsjednik Ivo Josipović. “Tržište je slobodno, a s kime Ina posluje, to je njena stvar, ako ne krši neki međunarodni propis. Koliko znam, nikakvi se propisi ne krše, prema tome, od koga Ina kupuje i da li kupuje, nije nešto čime bi se Hrvatska država trebala baviti," rekao je Josipović.