Kultura
ODLAZAK REDATELJA KOMEDIJE “HOTEL SLOBODAN PROMET”

Umro kazališni redatelj Sulejman Kupusović
Objavljeno 17. kolovoza, 2014.

SARAJEVO - Bosanskohercegovački kazališni i televizijski redatelj Sulejman Kupusović preminuo je u subotu u Sarajevu u 63. godini, objavilo je sarajevsko Narodno pozorište.

Rođen je 7. travnja 1951. u Kladnju. Režirao je i prvu bošnjačku operu, Hasanaginicu, a autor je i kazališnog hita Ženski turbofolk bend, koji izvodi ansambl Kamernog teatra '55. Režirao je i nekoliko TV drama i TV serija: Viza za budućnost (2002.), Memoari porodice Milić (1990.), Zajedno (1981.), Tale (1977.) te niz dokumentarnih i glazbenih programa. Osječka ga publika pamti po komediji “Hotel Slobodan promet”, koju je režirao u travnju 2013. i još je na programu osječkog HNK-a.

Kupusović je diplomirao kazališnu, filmsku, TV i radijsku režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. U Zagrebu je diplomirao i filozofiju i komparativnu književnost. Specijalizirao je kazališnu režiju u Varšavi i Krakovu 1986., a režirao je u kazalištima diljem bivše Jugoslavije te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Najznačajnije redateljske postavke Sulejmana Kupusovića u Narodnom pozorištu Sarajevo su "Kralj Lear", "Propercije", "Bjesnilo", "Braća Karamazovi", "Veliki vezir", "Hrvatski Faust", "Jugoslavenska antiteza", "Hasanaginica", "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim kazališnim i televizijskim festivalima. (D.Kć.)

Tri predstave

“Beskrajno mi je drago da su uz 'Hotel Slobodan promet' Osječani u HNK-u mogli pogledati još dvije moje predstave - 'Hamlet u selu Mrduša Donja' (Narodno pozorište Sarajevo) i 'Gospođa ministarka' (Narodno pozorište Tuzla). A posebice što sam ih uspio nasmijati, što je mnogima u ova teška vremena bila nemoguća misija”, rekao je Kupusović u razgovoru za Glas Slavonije u siječnju 2014.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike