Osijek
I ŽIVOTINJE TEŠKO PODNOSE LJETNE VRUĆINE

Zagrepčanka Elena: Osječki mi je ZOO ljepši od zagrebačkoga
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.
Čimpanze Antonija, Moka, Đina i Lu obožavaju mrkvu, peršin, kukuruz, dunje i kruške

Tijekom ljetnih mjeseci, zbog visokih temperatura zraka i godišnjih odmora, ponešto je smanjen broj posjetitelja ZOO-vrta. I životinje teško podnose vrućinu, zaštitu traže u zatvorenim dijelovima svojih nastambi, pa ih posjetitelji ne mogu vidjeti. Stoga su životinje aktivnije predvečer, kada i posjetitelji najradije dolaze.

- ZOO-vrt ipak i za vrućina bilježi solidan broj posjetitelja. Primjerice, u subotu, 9. kolovoza, ZOO je posjetila 241 odrasla osoba i 123 djece, a dan kasnije, 10. kolovoza, čak 457 odraslih i 271 dijete. Prema našoj statistici, u odnosu prema prvih pet mjeseci prošle godine, ove je godine, u istom razdoblju, povećan broj posjetitelja za 2797 velikih i malih ljubitelja egzotičnih životinja. Ono što nas posebno veseli je više nego dvostruko veći broj posjetitelja u odnosu prema lipnju prošle godine, kada je bilo 3793 posjeta, a ove godine čak 7907 - kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.

Da posjetitelja ipak ima, uvjerili smo se sami tijekom nešeg posjeta. Većinu je, doznajemo u razgovoru, privukao osebujan i nesvakidašnji izgled novoobnovljene zgrade Terarija i akvarija, za koju koju smo čuli samo riječi hvale. Posjetiteljima se sviđa cjelokupno uređenje, posebice umjetničko rješenje zgrade, koja bogatim mayanskim detaljima i raskošnom vegetacijom doista odskače od ostatka ZOO-vrta.

Zoološki vrt na lijevoj dravskoj obali posjetila je obitelj Stanarević iz Zagreba. Uspoređivali su osječki i zagrebački ZOO te zaključili da je osječki - ljepši. “Sve je lijepo, a najviše mi se sviđaju leopardi”, kaže djevojčica Elena. Mladi je bračni par Lacković prvi put u ZOO-vrt doveo svojega dvogodišnjeg sina. “Prekrasno je, uživamo. Vidi se da se ZOO uređuje, svaki put nas dočeka nešto novo”, rekli su nam.

Timaritelj Nikica hranio je čimpanze Antoniju, Moku, Đinu i Lu voćem i povrćem. Uvjerili smo se da osim banana, majmuni vole mrkvu, peršin, kukuruz, dunje, kruške, ukratko zdravu hranu. Njegov kolega Dino zadužen je za divlje zvijeri. Nakon što je nahranio lavove, tigrove, jaguare i leoparde, dao im je specijalne lopte od kuhane plastike za igru.

Uz ove, u osječkom se ZOO-vrtu mogu vidjeti brojne druge životinje sa svih kontinenata, primjerice merkati iz južnoafričke pustinje Kalahari, crnorepi prerijski pas iz Arizone, žirafe (Osijek je jedini ZOO-vrt u Hrvatskoj koji ima ove egzotične životinje), stepske zebre, dvogrba deva, sivi vuk, magarac poitou, lemuri, bijeli pelikan, rakuni i mnoge druge životinjske vrste.

Dakle, prijeđite na lijevu obalu - automobilom, biciklom, kompom ili pješice - i uvjerite se zašto osječki ZOO svrstavaju među najljepše u Europi.

Vesna LATINOVIĆ
PRIPREME ZA NOĆ ŠIŠMIŠA

Ljeto u ZOO-vrtu, između ostaloga, protječe u znaku priprema za već tradicionalnu manifestaciju - Međunarodnu noć šišmiša, koja bi se trebala održati u subotu, 6. rujna. I ovaj je put želja organizatora Unikoma probuditi svijest građana o ovim letećim sisavcima i njihovoj važnoj ulozi u ekosustavu te se svake godine trude, uz edukativni dio, organizirati što zanimljiviji program za velike i male šišmišoljupce. Što su pripremili ovaj put, znat će se uskoro.

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike