Osijek
VEZE SA SLAVONSKIM GRADOVIMA LJETI JOŠ RJEĐE

Do Požege se može u
jednom danu doći iz Osijeka,
ali ne i vratiti se kući?!
Objavljeno 18. kolovoza, 2014.

Da je Osijek prometno slijepo crijevo, već je dobro poznato. Ljeti, posebice u vrijeme školskih praznika, taj je problem još izraženiji, odnosno autobusne i željezničke veze sa slavonskim gradovima još su rjeđe nego u ostatku godine.

- Jeste li znali da se do Požege može u jednom danu doći iz Osijeka, ali ne i vratiti se kući - zapitala nas je čitateljica Vlatka Mrđan. Naša sugrađanka već 40 godina putuje vlakom i autobusom u posjet rodbini u Požegi, no, kaže, veze nikada nisu bile loše kao sada.

Obišli smo željeznički kolodvor, istražili sve mogućnosti autobusnog prijevoza u prijestolnicu Zlatne doline i zaključili: samo jedan autobus, tvrtke APP, vozi u Požegu, i to radnim danom. Polazak je u 10.30 sati, stiže u 12.50 sati, a cijena je 78 kuna. Subotom i nedjeljom ne vozi na toj relaciji. Problem je povratak. Naime, putnik se ne može vratiti istog dana jer s požeškog autobusnog kolodvora samo jedan autobus vozi u Osijek, a kreće u 5.30.

Panturist i Čazmatrans ljeti, odnosno do početka nove školske godine, uopće ne voze na relaciji Osijek - Požega i Požega - Osijek.

Slična je situacija s vlakovima. Vlak Osijek - Vinkovci - Požega, s presjedanjem, kreće u 7.49, u Požegi je u 12.54 sati. Natrag polazi u 14.32 sati, ide preko Vinkovaca, a cijena mu je 64,60 kuna. Postoji još jedan, kasniji, vlak, koji u Osijek stiže oko ponoći, no obje te linije ljeti nisu sigurne.

- Bolje pričekajte početak školske godine. Bit će mnogo učenika putnika i više autobusnih i željezničkih linija - savjetovali su mi zaposlenici na šalterima - zaključuje naša sugovornica Vlatka Mrđan.

Osim nje na ovaj su nas problem upozorili roditelji učenika iz Požege koji pohađaju osječke strukovne škole i ljeti idu na praksu. “Zbog dogovora za praksu morao sam uzeti slobodan dan i odvesti kćerku u Osijek, jer se istog dana nije mogla vratiti kući”, kaže Nikola, otac srednjoškolke iz Požege koja se školuje u Osijeku. Možda su moguća rješenja ovog problema: (preskupi) taksi (500 kuna), carpooling preko Facebooka ili stopiranje, pa tko voli, nek izvoli.

V. Latinović

Štednja goriva: Carpooling do Belog Manastira

Sličan problem ima skupina zaposlenika jedne osječke banke, Osječani koji su premješteni u poslovnicu u Beli Manastir i svaki dan moraju putovati. Premda imaju mnogo željezničkih linija (prvi kreće u 5.02 sati - stigne u 5.33, zatim u 6.24 i 7.41 sati, a povratak je u 13.20 sati, 15.27, 18.02 sati, 19.24 i 22.21 sat) te jednu autobusnu liniju: Osijek (polazi u 19.50 sati) - Beli Manastir (stiže u 20.40 sati), naši sugovornici odlučili su se za neku vrstu carpoolinga.

“Nas četvero idemo zajedno, svaki dan drugi vozi, a troškove goriva dijelimo na četiri”, kažu naši sugovornici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike