Osijek
ŠTO SE DOGODILO UMIROVLJENIKU IZ NJEMAČKE

Unatoč europskoj iskaznici, dobio sam račun za bolnicu od 23 tisuće kuna
Objavljeno 17. kolovoza, 2014.

Umirovljeni njemački državljanin koji dio godine provodi u Osijeku nemalo se iznenadio kada mu je, nakon hitnog bolničkog liječenja, pri čemu je, kaže, predočio europsku zdravstvenu iskaznicu, na kućnu adresu poslan račun od čak 23 tisuće kuna!

- Ne znam što se dogodilo!? Kada sam završio u bolnici, supruga im je dala iskaznicu i oni su je vratili rekavši da je sve u redu. No račun za bolničko liječenje ipak sam dobio! Kada sam ih kontaktirao, rekli su mi da u njihovoj evidenciji moja iskaznica europskog zdravstvenog osiguranja nije evidentirana i da ima dvije opcije na raspolaganju: ili račun platiti pa tražiti povrat od mog njemačkog osiguranja, ili moliti osiguravatelja da on kontaktira bolnicu i riješi cijelu situaciju. Toliko novca nisam imao, a moj osiguravatelj je tražio da osobno dođem u Njemačku kako bi se situacija riješila, što sam na kraju i učinio. No još mi nije jasno kako je takvo što uopće moguće - priča umirovljenik, ogorčen na hrvatski zdravstveni sustav.

- Teško bolestan morao sam sjesti u auto i voziti 800 kilometara do Muenchena samo zato što netko u bolnici nije znao obaviti svoj posao - zaključuje naš sugovornik.

No sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza odbacuju svaku mogućnost ljudske pogreške u ovom slučaju.

- Već više od godinu dana, otkako su europske zdravstvene iskaznice kod nas u funkciji, sustav dobro funkcionira. Ako je pacijent uistinu predočio europsku zdravstvenu iskaznicu našem osoblju, ona bi zacijelo bila uvedena u sustav i on ne bi dobio račun za liječenje - komentira Lamza i dodaje kako naš sugovornik “nije jedini koji je od ulaska Hrvatske u EU koristio europsku zdravstvenu iskaznicu u KBC-u” te da do sada nije bilo službenih prigovora na postupanje osoblja KBC-a oko toga. I. Solar

HZZO: SUSTAV EUROPSKIH ZDRAVSTVENIH ISKAZNICA FUNKCIONIRA BEZ PROBLEMA

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu kako im slučaj nije poznat kao problematičan te da do sada nije zabilježen ni jedan veći problem pri korištenju europske zdravstvene iskaznice iz drugih EU država u Hrvatskoj. “Osigurane osobe druge države članice za vrijeme privremenog boravka u Hrvatskoj, na temelju EKZO, koriste zdravstvenu zaštitu koja je s medicinskog gledišta nužna, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i dužinu očekivanog boravka, pri zdravstvenim ustanovama i liječnicima u domovima zdravlja koji imaju sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a na teret svog osiguravatelja. Osoblje u bolnicama je prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u nekoliko navrata od strane HZZO-a upućivano u prethodno navedeni način korištenja europske kartice zdravstvenog osiguranja, a posebice vezano uz korištenje iste kartice od strane njemačkih inozemnih osiguranika, budući da je Hrvatska i prije ulaska u Europsku uniju dogovorila korištenje europske kartice zdravstvenog osiguranja za osiguranike nekoliko država Europske unije, uključujući Njemačku”, stoji u priopćenju HZZO-a.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike