Objavljeno 18. kolovoza, 2014.
Sol je pisala povijest, temeljila civilizacije, kulture, religije, pokretala ratove
Sol je esencijalni mineral našeg organizma, jedini „kamen“ u ljudskoj prehrani i hranjiva tvar koju unosimo u njezinu izvornom obliku.
Zbog svoje moći očuvanja svježine hrane, sposobnosti zadržavanja okusa i arome izvorne namirnice, sol je pisala povijest, temeljila civilizacije, kulture, religije, pokretala ratove, pa čak i određivala podjelu moći. Od antičke Grčke i Rima preko Dalekog istoka do Kine koristila se kao valuta, ostala je zapisana u jezicima svijeta kao blago sunca kroz latinski "sol", iz kojeg je nastao rimski "salute", preko riječi "selam", što na arapskom znači mir, do engleske riječi „salary”, koja još jednom potvrđuje koliko je vrijedno bilo slano zlato.
Pravilno korištenje soli
U novije doba sol je od statusa slanog zlata poprimila manje vrijedan epitet uzročnika loših stanja ljudskog organizma, poglavito visokog krvnog tlaka. Ovo je dalo mnogo posla nutricionistima čija je zadaća demistificirati i razjasniti pojmove - „dobra“, „loša“ i „skrivena“ sol. Glavni sastojak soli i regulator krvnog tlaka - natrij ima svojstvo neurotransmitera, odnosno pojačivača okusa, zbog čega su ga prehrambene industrije počele koristiti u proizvodnji hrane. Upravo je ovaj natrij „skrivena“ sol u različitim prehrambenim proizvodima, a njegov prevelik unos razlog pojave visokog krvnog tlaka. Ne postoji „dobra“ i „loša“ sol, već postoji samo dobar i loš način prehrane, te se savjetuje konzumiranje što više prirodnih namirnica uz najbolji oplemenjivač okusa i izvor minerala - sol. Morska sol cjenjenija je od kamene soli, zbog načina dobivanja i podrijetla. Međutim, kavijar među solima - cvijet soli, najcjenjenija je sol zbog načina proizvodnje, koji je u cijelosti prirodan.
Značaj soli za ljudski organizam
Voda čini oko 60 % našeg organizma i osnovni je medij u kojem se otapa sol, odgovorna za sve biokemijske reakcije u tijelu. Uloga soli otopljene u vodi je složena i višestruka, a uključuje održavanje ravnoteže tekućine i regulaciju tlaka u organizmu, sudjeluje u svim staničnim funkcijama, metaboličkim procesima te u konačnom doživljaju okusa hrane.
Izgubljenu vodu u organizmu nadoknađujemo raznim načinima, hranom i tekućinom, odnosno konzumacijom raznih napitaka, no izgubljenu sol nije lako kvalitetno nadoknaditi. Dobar način rehidracije i nadoknađivanja soli, odnosno minerala i elektrolita, predstavlja upotreba „pametnih“ rehidracijskih napitaka. (J.Kn.)
Cvijet soli
Cvijet soli je vrhunac kreacije prirode i truda čovjeka. Kada nastupe idealni vremenski uvjeti, sunčeva energija prelijeva se u delikatne piramidalne kristaliće, koji se poput tankog sloja cvjetnih latica protežu na površini morskih bazena, te se ručno ubiru. Riječ je o najkvalitetnijoj vrsti ekološki neprerađene soli, prirodnom izvoru značajnih biominerala, jer za razliku od klasične konzumne kamene ili morske soli, obiluje kalcijem i antioksidativnim magnezijem, a sadrži i kalij te prirodni jod morskih algi. Zbog istančanog okusa i rijetkosti, cvijet soli ne koristi se u pripremi namirnica već se nježnim soljenjem dodaje gotovim jelima kao završni kreator osnovnog okusa hrane. Upravo zbog potrebe umjerenog doziranja, koja se poklapa sa svjetskim zdravstvenim preporukama, cvijet soli idealna je zamjena za običnu kuhinjsku sol i neizostavni dio raznolike, umjerene i uravnotežene prehrane. Kada bismo se vratili uravnoteženoj, raznolikoj i umjerenoj prehrani Mediterana, ukras svakog izvornog jela bilo bi zrno vrhunske morske soli - cvijeta soli.