Osijek
UHDDR “SVETI ROK” OBILJEŽILA DAN ZAŠTITNIKA

Bebek: Da naši poginuli ustanu bili bi u najmanju ruku zbunjeni kakva je to država ostala iza njihovih žrtava
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije - Temeljni ogranak “Sveti Rok” obilježila je Dan zaštitnika svetog Roka. Ispred spomen-obilježja na raskrižju  Rokove i Hebrangove ulice u nazočnosti Udruge roditelja i obitelji poginulih hrvatskih branitelja zapaljene su svijeće u spomen na 32 branitelja, a počast su odali i, u ime Grada Osijeka, Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, predstavnik županijskog UHDDR-a Miroslav Čavić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Oto Farkaš,  predsjednik UHDDR-a Temeljnog ogranka Sveti Rok Zlatko Bebek... Riječi molitve je kod spomen obilježja izgovorio velečasni Adam Bernatović, a prije toga je služena sveta misa zadušnica u kapelici svetog Roka u Strossmayerovoj ulici.
 Zlatko Bebek kazao je kako na ovaj način UHDDR ispunjava jednu od svojih   funkcija i svrha - da ne izblijedi sjećanje na 32 prijatelja, suborca i susjeda koji su herojski nesebično dali svoje  živote za ideale. No, Bebek se ujedno i zapitao jesu li ti ideali za koje se ginulo ostvareni.
- Strah me naglas i ponoviti ono što sam čuo od pojedinaca koji su mi se povjerili kako im se čini kako bi bilo bolje da su poginuli nego što sada žive marginalizirani i teško. Ovo je dan ponosa ali se osjeti jaka ogorčenost. Kada se prisjetimo 1991. godine kada su na nas branitelje bili svi ponosni, bili glorificirani danas je sasvim druga situacija. Nepravedno nam se stalno nameće da smo stavljeni u povlaštenu skupinu građana. Pa zar je povlašteno bilo ostaviti obitelj, uzeti pušku ili poginuti. Tko je kriv što nas se marginalizira ne znamo, ali znamo tko nije kriv - oni koji su poginuli. Ostvarili smo suverenitet, ali gdje je ono blagostanje koje smo željeli ostvariti? Žive li u Hrvatskoj  ljudi ponosno i od svojeg rada, onako je to trebalo biti? Pa da naši poginuli ustanu bili bi u najmanju ruku zbunjeni - ne znam tko bi im mogao objasniti kakva je to država ostala iza njihovih žrtava. Da nema braniteljskih udruga pitam se tko bi se uopće sjetio svih koji su podnijeli žrtve tijekom rata. Stoga smo pesimisti kada pomislimo što će biti kada prođu godine koje su pred nama - poručio je Bebek.

D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike