Novosti
150 TISUĆA GRAĐANA BLOKIRANO ZBOG DUGA DO 10.000 KUNA

I bankari su za oprost dugova, ali uz temeljitu procjenu svakog klijenta
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.

Vezani članci

TKO IMA NAJVIŠE STANOVNIKA U BLOKADI

U Osječkoj županiji blokirano je više od 25 tisuća građana

Podatci o enormno velikom broju građana koji imaju blokirane račune, njih više od 300 tisuća s ukupnim iznosom od nepunih 28 milijuna kuna, očito su prisilili nadležne institucije na brzu reakciju. Nakon što je u travnju, tada kao zamjenik ministra financija, Boris Lalovac najavio da će se u okviru zakona kojim će se regulirati bankrot građana institucionalizirati i “predstečajna nagodba” za najsiromašnije građane koji su dužni do 100.000 kuna, sada se najavljuje mogućnost deblokiranja računa građana koji duguju do 10.000 kuna. Prema podatcima Ministarstva financija, njih je više od 150 tisuća, s tim da je trećina od tog broja dužna u iznosu do 2.000 kuna.

No da bi se, za početak, deblokirali računi građanima, prije svega je potrebno postići dogovor s onima kojima građani najviše duguju, a to su banke.

Socijalno stanje

- Blokada računa nije proizvoljno rješenje banaka, već nužan instrument kojim su banke prisiljene zaštititi svoje interese i upozoriti klijente na premašivanje njihovih financijskih mogućnosti. Prilikom aktivacije instrumenta blokade računa, načelno važniji razlog od samog iznosa su uzrok i ročnost duga, kao i ponašanje klijenata u vezi s rješenjem duga - kažu u Hypo banci na najavu da se građanima koji su u blokadi oproste dugovi u iznosu do deset tisuća kuna.

U Hrvatskoj udruzi banaka podržavaju rješavanje problema blokiranih građana, a prije nekog vremena održan je jedan krug razgovora predstavnika banaka i predstavnika Vlade RH.

- Banke naravno nisu najveći vjerovnici u tom segmentu, a možda ni najvažniji. Riječ je o rješavanju problema blokiranih građana na individualnoj osnovi iz razumljivih razloga, a o čemu Vlada RH može ponuditi podatke o socijalnoj ugroženosti dužnika - iznosi Željko Ivanković, direktor istraživanja u HUB-u.

Zato sada od strane ministarstva stiže razmišljanje o modelu koji bi se zvao “porezno priznanje” - u njemu se “dugovi ne bi vodili kao prihod već kao trošak.” I najvećoj domaćoj bankarskoj instituciju - Zagrebačkoj banci - čini se kako se ovakva ideja sviđa.

“Viša sila”

- Najavljenu inicijativu u vidu otpisa potraživanja koja bi bila porezno stimulativna za banke možemo pozdraviti, no potrebno je pričekati njenu razradu, odnosno koji će to biti kriteriji koji će biti fer i transparentni prema svim dužnicima - navode u ZABI.

Napominju kako je za klijente/dužnike u slučajevima teških bolesti i drugih teških životnih situacija koje mogu dokumentirati, već i prije postojala mogućnost otpisa dijela duga ili gotovo cijelog duga. Ali primarno na temelju sagledavanja individualnog stanja klijenta. I u Hypo banci navode kako su svjesni situacije u kojoj se dio klijenata nalazi, te da im gdje god je to moguće i opravdano, trude izaći u susret. U obje banke napominju kako je za ovakvu inicijativu važno utvrditi koji će to biti socijalni status dužnika koji bi bio preduvjet za provedbu takve odluke. U svakom slučaju, ovakav model većina aktera iz financijske branše vide isplativijim od do sada uobičajene - blokade računa. D.Kuštro

25.282

blokirana građanina su u Osječko-baranjskoj županiji

8631

Osječanin ima nepodmirene obveze, četvrti su na listi 25 gradova po broju dužnika

OPROST I ZA VEĆE DUGOVE?

Ako bi se modelom poreznog priznanja riješili građani dužni do 10 tisuća kuna, preostaje rješavanje pitanja građana s dugom između 10.000 i 100 tisuća kuna. Prema najavama, riječ je o modelu preko kojeg bi se građanima omogućio maksimalni otpis od 60 do 70 posto duga zajedno s kamatama. U sklopu upravnog postupka, u svakom bi se slučaju pred sudom utvrdilo imovinsko stanje građana i onda bi se ovisno o tome donijela odluka o tome hoće li se otpisivati dugovi. U ovoj skupini je 64.208 dužnika s iznosom duga od 3,26 milijardi kuna.

Možda ste propustili...