Novosti
VELIKA GOSPA U ALJMAŠU

Gost iznenađenja bio je mostarski biskup Perić
Objavljeno 15. kolovoza, 2014.
Mostarski biskup upozorio je na klimu u društvu okrenutu protiv obitelji

Vezani članci

NADBISKUPIJA SA 60 GOSPINIH CRKVI

Stotine godina vjernici Slavonije i Baranje se utječu Majci Božjoj

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Iako su prohladna ljetna noć od svega 17 Celzijevih stupnjeva i dnevna temperatura koja se nije penjala iznad 25 Celzijevih stupnjeva činili idealne uvjete za pješačenje 25 kilometara od Osijeka udaljenog marijanskog svetišta u Aljmašu, ove se godine za to odlučio nešto manji broj hodočasnika nego prethodnih godina.

No, u Aljmašu jučer nije nedostajalo vjernika, jer ih je najveći broj stigao autobusima i osobnim vozilima i to vjerojatno u strahu od kiše. Oni najhrabriji, koje nisu prestrašile ni prognoze i oblaci koji su nagovještavali kišu iz Osijeka, prema Aljmašu su kretali već od ponoći.

Pješice i biciklom

Tako oko pola šest ujutro u Bijelom Brdu susrećemo hodočasnice koje su iz Osijeka krenule oko pola tri ujutro, a cilj im je bio do Aljmaša stići do osam sati. Znatno brže bilo je hodočastiti biciklima pa tako dva starija hodočasnika svjedoče kako su krenuli iz Osijeka u 4 sata ujutro, a u Aljmaš će stići na prvu misu u 6 sati, no, kažu, ranijih godina hodali su i za to im je trebalo čak osam sati pa su znali hodati od ponoći do osam ujutro. Koliko je prosječnom pješaku potrebno da prehoda put od Zelenog polja do Aljmaša bit će nevjerojatno svima koji su na ovaj put do sada polazili isključivo automobilom i pojmili Aljmaš kao 20-ak minuta udaljenu destinaciju.

Dugogodišnji hodočasnik i direktor tvrtke Cesting Marko Bagarić, pohvalio nam se kako njemu do Aljmaša brzim korakom treba oko tri i pol do četiri sata. Onih koji su krenuli na vrijeme bilo je dovoljno, jer je već prva sveta misa u šest sati, a koju je predvodio vlč. Matej Glavica, ekonom Bogoslovije u Đakovu, bila prepuna i to najviše mladih.

- Velečasni Glavica vodio je i trodnevnicu i uveo nas u ovo slavlje. Odaziv je sjajan, a ja sam ovdje više od 40 godina i nikada nisam doživio kišu za Veliku Gospu pa se ona nije dogodila ni sada. Za ispomoć nam se odazvalo 35 svećenika, koji su ispovijedali od pet sati ujutro, a samo za danas pripremili smo oko 20 tisuća hostija, dok će u ovih pet dana biti podijeljeno oko 80 tisuća hostija na svetoj pričesti - kaže župnik i upravitelj svetišta Ante Markić.

Nije sve u novcu

Posebno iznenađenje za sve vjernike bila je glavna misa u 10 sati, koju je trebao predvoditi nadbiskup Đuro Hranić, no on je to prepustio mostarsko-duvanjskom biskupu dr. Ratku Periću, koji se ovih dana slučajno zatekao u našoj biskupiji.

- Drago mi je da je ovdje mostarski biskup koji je došao u svatove kod unuke svog brata i javio mi se da zatraži dozvolu da vodi misu u župi Kuševac. No, kada sam čuo da je ovdje i sjetio se koliko je ljudi na području Slavonije i Osijeka rodom iz Hercegovine, zamolio sam ga da predvodi ovu misu. Zanimljivo je da je biskup Perić s aljmaškim župnikom išao i u osnovnu školu i to šest razreda, a iste su godine su imali i mladu misu - objasnio je nadbiskup Hranić.

Sam biskup Ratko Perić svoju je propovijed okrenuo smislu predanja života Bogu, po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, te posebno opomenuo na klimu u društvu, koja je okrenuta protiv obitelji i usmjerena isključivo materijalnom bogatstvu.

- Kada Crkva potiče na roditeljstvo, onda mnogi kažu - dajte nam prvo materijalne uvjete pa ćemo imati djecu. No, nije sve u novcu, pogledajte skandinavske zemlje, one su po standardu najbogatije zemlje Europe, ali i zemlje s najviše samoubojstava. Nedavno sam bio gost obitelji koja ima 11 djece i materijalno su situirani, ali taj čovjek mi kaže kako je zbog činjenice što ima toliko djece izvrgnut ismijavanju. Povjerio mi se i kaže "lakše bih odgojio još 11 djece nego pretrpio vrijeđanja koja moja žena trpi samo zato što je rodila 11 djece". Kako nekoga nije sramota osuđivati nekoga zato što se odlučio na roditeljstvo - upozorio je biskup Perić.

Nefreteta Z. EBERHARD/Snimio: Josip ŠERI
PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA ČITATELJIMA GLASA SLAVONIJE

Iako jučer nije držao propovijed, poruku čitateljima Glasa Slavonije uputio je i nadbiskup Đuro Hranić. “Ova svetkovina nam kaže da nismo osamljeni i da naš život imao smisao, ali i da se naslanjamo samo na naše ljudske mogućnosti, jer su one uvijek ograničene. Valja prepustiti Bogu da on bude prisutan u našem životu, onda ćemo i svojim ljudskim mogućnostima bolje raspolagati. Smisao ove svetkovine je da shvatimo kako treba biti čestit i pošten i onda kada se prizemnim očima čini da se to ne isplati i da smo gubitnici. Blažena Djevica Marija pokazuje da to nije tako”, poručio je nadbiskup Hranić.

KOLAPS S PARKIRANJEM I ORGANIZIRANO PROSJAČENJE

Da bi moglo biti problema s parkiralištem na oranicama i strništu, zbog kiše koja je pala večer ranije, najavio je još oko pet ujutro župnik Markić, ali i uvjerenje kako će policija izići na kraj s tim problemom. No, čini se kako policija ipak to nije uspjelo i vrlo brzo nastala je velika gužva, nekontrolirano parkiranje, a građani su uznemirano komentirali kako policija ne radi svoj posao. Drugi razlog koji je bacio sjenu na jučerašnji rad policije svakako je činjenica da je Aljmašem nesmetano “operirala” organizirana skupina prosjaka. Tako je samo nekoliko metara od policije bilo nekoliko ispruženih ruku od djece do navodnih invalida, a policija uopće nije reagirala na ove nezakonite radnje. Posve spremna zato bila su dva tima Hitne pomoći i osam volontera Crvenog križa. Kako je vrijeme bilo ugodno ove su godine izostali kolapsi, a do 14 sati volonteri Crvenog križa sanirali su samo jedan žulj.

HODOČASTIO I ŽUPAN ŠIŠLJAGIĆ, ZASTUPNICI I GRADONAČELNICI

Na hodočasničkom slavlju jučer su sudjelovali i lokalni političari - od načelnika općine Erdut Jugoslava Vesića, saborskog zastupnika Krešimira Bubala, gradonačelnika Belišća Dinka Burića, gradonačelnika Valpova Leona Žulja, načelnika općine Antunovac Ivana Anušića, predsjednika Gradskog vijeća Đakova Gorana Solde do saborskog zastupnika Tomislava Ivića. Svoje dojmove s nama je podijelio i župan Vladimir Šišljagić. “Na Veliku Gospu dođem ovdje u Aljmaš u tišini, u miru i u prijateljstvu prisjetit se svega onoga što se u prethodnih godinu dana dogodilo, ali i sjetiti se i pogrešaka i propusta i duhovno se odmoriti. Ovo je prilika i za nadati se da će godina pred nama proći u manje grijeha i biti bolja u zajedništvu svih ljudi”, komentirao je župan Šišljagić.

Možda ste propustili...