Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXYTAB 3

Izvrstan uređaj za prosječne korisnike
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.
Iako nam je već odavna bio na testu, konačan sud o još uvijek aktualnom Samsung GalaxyTab 3 dugo smo „kuhali“

Samsung je seriju svojih prošlogodišnjih top modela učinio više-manje sličnim i prepoznatljivim. Osim modela Note 3, koji se kako smo tada naglasili istaknuo odličnim izgledom i dizajnom, ostatak ponude je ipak nešto konzervativniji.

Takav je slučaj i s novim modelom tableta GalaxyTab, koji u svojoj trećoj reinkarnaciji svojim izgledom podsjeća na znatno uvećan GalaxyS4, no u praksi samo izgledom jer u radu donosi ipak različito iskustvo od perjanice mobilne ponude.

Veliki S4

Ako kažemo da GalaxyTab 3 izgledom „vuče“ na S4, tada prije svega mislimo na tanak profil od 8 milimetara, zaobljene rubove, ali i puno glatke sjajne plastike, koja je i magnet za otiske prstiju. Međutim, ostatak uređaja djeluje odlično i kvalitetno, pa ovo i nije neka očita mana. Pohvalu zaslužuje i pokrov zaslona od popularnog CorningGorilla stakla koje je poznato po svojoj otpornosti na ogrebotine. Nažalost, izvrstan pokrov zaslona ne otkriva i njegovu briljantnu sliku koju smo očekivali od Samsunga. Dok je Note 3 iste dijagonale opremljen iznimno velikom rezolucijom zaslona, kod Tab 3 ona se zadržala na skromnih 1280x800 točaka, što je za današnje pojmove ipak nedovoljno. Dojam donekle popravlja dobra vidljivost pod dnevnim svjetlom, no jasno je da ako tražite iznimnu oštrinu, ovdje ostajete razočarani. Ostatak tableta je također znatno drugačiji od modela S4 na koji se referiramo. Naime, dok je S4 poznat po izvanrednoj brzini i fluidnosti, ovdje ipak zbog slabijeg dvojezgrenog procesora to nije slučaj. Naravno, da ne bi bilo zabune, Tab 3 je brz uređaj u svakodnevnom radu, međutim nije to ta lakoća na koju smo naviknuli. U svakodnevnom radu Tab 3 će biti sasvim dovoljan većini korisnika, no za nešto zahtjevnije zadatke ili napredne 3D igre, tablet pokazuje lagove i kašnjenja koja, iskreno, baš ne želimo, pogotovo za uređaje cjenovnog razreda iznad 2500 kuna. Orijentaciju srednjoj klasi i skromnost otkriva i pozadinski fotoaparat razlučivosti 3,2 megapiksela. Dakle, s tehničkog pogleda SamsungovGalaxyTab 3 zadovoljit će korisnike koji traže kvalitetnu izradu te solidne performanse, a svojom cijenom neće previše opteretiti budžet.

Softver koji spašava

Ono po čemu GalaxyTab 3 djeluje gotovo identično na GalaxyS4, ali i ostatak ponude Samsungovih mobilnih uređaja, softverska je podrška u vidu Androida prilagođenog u Samsungovu štihu. Iako smo naglasili da nam Andorid na Galaxy S4 djeluje odveć natrpano, kod tableta sve dolazi do izražaja. Osim vizualne prilagodbe, Android je opremljen i nizom korisnih aplikacija od Samsunga koje će neki trebati više, neki manje. Googleov sustav dolazi u inačici JellyBean s očekivanim skorašnjim nadogradnjama, jer Samsung je poznat po revnim i ažurnim nadogradnjama. Ipak, manja rezolucija zaslona na ovom uređaju čini ikone neobično velikima. Iznenadila nas je kvaliteta DolbySurround zvučnika koji daju čistu reprodukciju s naglašenim basovima. Od tehnoloških mogućnosti Samsung GalaxyTab 3 opremljen je svime što današnji korisnik treba, NFC, WiFi, 4G, Bluetooth verzije 4, sve je tu kada zatreba. Konačan sud? Kao što smo već dali naslutiti, izvrstan uređaj za prosječne korisnike koji traže uređaj srednjeg segmenta. Za sve druge postoje drugi povoljni ili skuplji modeli, ovisno tražite li osnovni uređaj ili top ponudu današnjih proizvođača.

Marin REŽIĆ
Opširnije na CroPC.net

Kao i kod svakog drugog testa, videozapis Samsungova tableta GalaxyTab 3 možete pronaći na www.cropc.net ili skeniranjem QR koda na ovim stranicama.

Najčitanije iz rubrike