Magazin
SANJA BARIĆ, USTAVNA STRUČNJAKINJA

Kompromis oko ploča: Vuk sit, a koza cijela
Objavljeno 16. kolovoza, 2014.

Vukovarsko Gradsko vijeće ima godinu dana da uredi službenu uporabu manjinskog jezika i pisma, dotad se stare dvojezične ploče ne smiju skidati, a Vlada ne smije postavljati nove. Ustavni stručnjaci slažu se da je oduka Ustavnog suda ispravna.

- Gradsko vijeće Grada Vukovara je to koje je to moglo i trebalo ranije riješiti, koje sad to i treba riješiti, jer je to tijelo na koje je uputio Ustavni sud i rekao: Vi ste ti koji ste nadležni, vi imate taj rok od godinu dana da to riješite, a mogli ste i prije - kaže ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Osim što je jasno naglasio da je referendumsko pitanje protuustavno, u odluci Ustavnog suda iščitava se i odraz pijeteta i razumijevanja prema stanovnicima Vukovara, kaže Barić. Ustavni sud istovremeno naglašava da su ustavne vrijednosti nešto što zahtijeva dijalog.

- Najvažnije od svega je da je ta odluka kompromisna - vuk sit, a koza cijela. To znači da je zaštićen Ustav i ustavne vrijednosti, a organizacijski je odbor dobio što je želio - neće se postavljati nove ploče, a Gradsko vijeće ima rok od godine dana da donese adekvatne odluke i da odluči kada će se, hoće li se i u kojim dijelovima postavljati dvojezične ploče - kaže Barić.

Šef Saborskog odbora za Ustav, SDP-ovac Peđa Grbin, odluku suda pozdravlja, ali također napominje kako bi se, da je bilo dijaloga sa strane vladajuće garniture u Vukovaru, taj problem riješio i ranije.

- Ustavni sud je Gradskom vijeću Vukovara jasno rekao da moraju provoditi hrvatske zakone, da je vladajuća većina cijelo vrijeme pokazivala volju za konsenzusom, ali da od onih koji su na vlasti u Vukovaru volje za dijalogom nije bilo - kaže Grbin.

U HDZ-u pak tvrde da se pitanje referenduma nikada ne bi ni otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. Ustavnog zakona i, kako kažu, protuzakonito postavljala dvojezične ploče.

- To je velika nespretnost sa strane Vlade, međutim, nije nigdje rečeno da je Vlada postupala suprotno zakonima, ali je Gradsko vijeće Vukovara to koje je trebalo postaviti uvjete i reći, odnosno isključiti primjenu, ako to ne želi - zaključuje Barić.(ANA KATULIĆ/MS)

Najčitanije iz rubrike