Regija
SAVJETI HODOČASNICIMA

Hodočastite li pješke ili na
biciklu, odjenite reflektirajuće
prsluke i ponesite vode
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

Kao i svake godine, na blagdan Velike Gospe očekuje se velik broj hodočasnika odnosno sudionika u prometu, iz smjera Osijeka u smjeru svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu, kao i hodočasnika s područja Đakovštine, koji će se uputiti u Dragotin Gospi Dragotinskoj, te hodočasnika s područja Donjeg Miholjca, koji će se uputiti u svetište Maria Gyud u Republici Mađarskoj. Iz policije pozivaju sve hodočasnike da poštuju prometne propise i dostojanstveno hodočaste.

Hodočasnicima koji će se pješice uputiti u svetišta, policija napominje da se kreću lijevom stranom ceste kako bi mogli na vrijeme uočiti vozila koja im dolaze u susret. U slučaju kretanja u skupini potrebno je kretati se jedan iza drugoga. Savjetuje se odjevanje reflektirajućih prsluka ili slične reflektirajuće odjeće i obuće. Također se savjetuje da se ponese dovoljno vode te udobna odjeća i obuća. Ako se uoči vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge sudionike u prometu, potrebno je nazvati policiju (192). Slične su upute i biciklistima, kojima se također savjetuje nošenje reflektirajuće odjeće, kretanje u kolonama i, jasno, tehnički ispravan bicikl, to jest obavezno prednje bijelo svjetlo i stražnje crveno svjetlo. Povećan broj sudionika u javnom prometu na cestama, a posebice hodočasnika na cestama tijekom blagdana Velike Gospe zahtijeva i dodatan oprez pri vožnji. S ciljem povećanja svoje a i sigurnosti hodočasnika, vozačima se savjetuje korištenje kratkih svijetla kako se ne bi zaslijepilo hodočasnika koji dolazi u susret, sporija vožnja pokraj hodočasnika koji se kreću pješke, pridržavanje znakova i uputa policijskih službenika. U slučaju nesreće ozlijeđenima pružite prvu pomoć, a potom obavijestite Hitnu medicinsku pomoć (194) i policiju (192) ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, DUSZ (112). U slučaju prometne nezgode s manjom materijalnom štetom potrebno je ukloniti vozilo s kolnika i popuniti europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način izmijeniti podatke s ostalim sudionicima.(N.Z.E.)

Hodajte lijevom stranom ceste

Odjenite reflektirajuću odjeću i obuću

U slučaju vožnje biciklom obavezno je prednje i stražnje svjetlo

U skupinama se krećite jedan iza drugog

Idete li automobilom, koristite se samo kratkim svjetlima

PARKIRANJE ZA HODOČASNIKE OSIGURANO NA 15 JUTARA ZEMLJE S LIJEVE STRANE CESTE
 

Ove godine Aljmašani su za hodočasnike osigurali novi parkirališni prostor na čak 15 jutara zemlje, i to 500 metara prije spusta u samo selo. - Parkiranje će ove godine biti moguće samo na toj lokaciji s lijeve strane, kada dolazite prema selu. Regulaciju parkiranja vodit će redari iz DVD-a Erdut i policija, a sve hodočasnike molimo za strpljenje. Autobusi s hodočasnicima moći će ući u selo i bit će usmjeravni prema igralištu, a očekujemo oko 60 autobusa s hodočasnicima. Također upućujemo zamolbu invalidima da hodočaste uoči ili nakon samog blagdana Velike Gospe, jer svi oni koji nisu 100-postotni invalidi neće moći ući u selo - upozorio je Barjaktarević.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike