Regija
GOSPA ILAČKA ILI SRIJEMSKI LURD

Sedam godina nakon Lurda ukazala se Gospa na Vodici
Objavljeno 14. kolovoza, 2014.

Tisuće vjernika pohodit će i ove godine Gospino svetište u Ilači, jedno od četiri najveća marijanska svetišta na istoku Hrvatske, koje se u napisima često opisuje riječima „što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem“.

Ilačka župa spominje se 1612. godine, a godine 1865. nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio se nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode, gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon lurdskog ukazanja. Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici otad su počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste godine kada se dogodilo ukazanje postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. godine počela je gradnja crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Štovanje Gospe na Vodici odobrio je biskup Strossmayer. Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, ali hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, a mnogi namjernici dolaze na Gospinu vodicu i cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pješice. Nakon stradanja ratne 1991. godine svetište je ponovno uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Inače, Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik, u blizini državne granice, s oko 1000 stanovnika. O svetištu je izdana i knjižica sa svjedočanstvima o ozdravljenju, a 2010. snimljen je dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka“, koji će ove godine na blagdan biti prikazan i na nacionalnoj televiziji široj domaćoj publici. S.Butigan

Ove će godine na blagdan Velike Gospe na nacionalnoj televiziji biti prikazan dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DEMOGRAFSKI PROJEKT "VINKOVAČKA OBITELJ"

Parcele mladim obiteljima uz popust od čak 95 posto

2

SLIJEPI TREBAJU NOVI MODEL OBRAZOVANJA

U Đakovu posljednji
slijepi telefonist u mirovinu
je otišao još 2012. godine

3

ZA ŠUMSKI DOPRINOS UPLAĆENO 16.930.139 KUNA

Drenovcima 3,8 milijuna, a Tovarniku samo 456 kuna